Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kruszyzna <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: marchewka z groszkiem
Date: Tue, 23 Nov 2004 20:15:52 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <co027l$e67$7@inews.gazeta.pl>
References: <cnn5b1$oll$1@news.onet.pl> <cnseaj$7hn$1@inews.gazeta.pl>
<g5qgsfsfrpra$.8q7w5zemmrl8$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 62.29.254.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1101237301 14535 62.29.254.2 (23 Nov 2004 19:15:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 23 Nov 2004 19:15:01 +0000 (UTC)
X-User: kruszyzna
User-Agent: KNode/0.7.7
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222542
Ukryj nagłówki
Użytkownik MEva, sącząc kawkę, wyklepał:
> Mon, 22 Nov 2004 11:16:36 +0100, na pl.rec.kuchnia, Ivan napisał(a):
>
>> Użytkownik "Zulka" <i...@w...wp.pl> napisał w wiadomości
>> news:cnn5b1$oll$1@news.onet.pl...
>>> jak sie robi marchewke z groszkiem, zeby byla pyszna? :)
>>
>> IMO najbardziej klasyczny przepis.
>> Marchewkę i goszek (~0,5 kg) ugotować w takiej ilości (lekko
>> osolonej i posłodzonej) wody, żeby tylko tylko przykrywała
>> warzywka. Gdy są miękkie wodę odlać do szklanki/kubka. W drugim
>> garnku rozgrzać łychę masła i zrobić zasmażkę z łyżeczką mąki.
>> Wlać wodę (mieszać!) z gotowania warzyw - powinien wyjść taki
>> "cienki" budyń. Dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą i cukrem
>> do smaku.
>> Równie dobrze wychodzi sama marchewka.
>
> To jest to !
> Ja to jeszcze posypuję oregano - nie za dużo- a cukru sporo, czasem można
> zamiast wody po gotowaniu dodać mleko i jest jak u mamy!
Ja zamiast wody dodaję śmietanę. I oprócz soli nie doprawiam niczym. Oregano
mi tu się zbyt "agresywne" wydaje :)
Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."
|