Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: "Tomek-Tw" <t...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: margaryny
Date: Fri, 13 Jul 2001 13:24:53 +0200
Organization: lubman
Lines: 40
Message-ID: <9imlq2$bh2$1@news.lublin.pl>
References: <9ikohk$20nr$1@riot.atman.pl>
<2...@n...aol.com>
Reply-To: "Tomek-Tw" <t...@b...pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.50.48
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.lublin.pl 995023490 11810 212.182.50.48 (13 Jul 2001 11:24:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 Jul 2001 11:24:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58539
Ukryj nagłówki
> No wlasnie.Moj lekarz twierdzi,ze maslo jest zdrowsze niz margaryna jesli
juz
> trzeba sobie chlebek posmarowac.Do smazenia oliwa.Ja tez wolalabym
margaryne ze
> wzgledow szybkosciowych ale jej juz nie uzywam.
A co powiecie na to
[cytat]
Margaryna Flora pokonala maslo
Pieczywo powinnismy smarowac flora, z nabialu jesc glownie sery twarogowe, z
mies - piers indyka bez skory, a jesli slodycze, to tylko keks i czekolade.
Tak wykazaly najnowsze badania produktow spozywczych pod wzgledem zawartosci
tluszczow, przeprowadzone przez Instytut Zywnosci i Zywienia.
Dzienna dawki spozycia kwasow tluszczowych nie powinna przekraczac 30%
pozywienia - uwaza dr Malgorzata Kozlowska-Wojciechowska, przewodniczaca
Rady Promocji Zdrowego Zywienia.
Naukowcy ustalili, ze z tluszczow jedynie flora nie zawiera szkodliwych
kwasow "trans" i zachowuje przeciwwage niezbednych kwasow nienasyconych nad
szkodliwymi - nasyconymi. Z badan wynika tez, ze margaryny sa zdrowsze niz
maslo. Jezeli chodzi o tluszcze do pieczenia i smazenia to zaleca sie
uzywanie tylko kasi, delmy i mlecznej. Analiza objeto rowniez slodycze, z
ktorych najlepiej wypadl keks, a po nim czekolada i wafle.
- Z serow dobrze ocenilismy serek wiejski i sery twarogowe, negatywnie zas
powszechnie lubiane sery zolte i topione - mowi dr inz. Marek Daniewski,
kierownik zespolu badawczego.
[koniec]
Ja uzywam Flory dlatego, ze jest to jedyna margaryna ktora nie smierdzi
sztucznoscia i jest delikatna. Cena tez o czyms swiadczy - najdrozsza
margaryna w Polsce. Ponad 4 zl za 400 gram
--
Pozdrawiam
Tomek-Tw.
e-mail: t...@b...pl; t...@p...fm
icq: 62660490; gg: 81195
|