« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-20 10:49:38
Temat: marzy mi sie taki tort...marzy mi sie taki tort:
dosc wytrawny, z wisniami z likieru (amaretto?), w polewie czekoladowej.....
jako, ze bylby to moj pierwszy tort mam dwa pytania:
czym nasaczyc biszkopt? to powinno byc cos o smaku cytrusowym czy raczej...
nie wiem... kawowym??
jak zrobic polewe czekoladowa?
bardzo mi zalezy, zeby nie byl to tlusty krem, a ciemna polewa czekoladowa.
nie wyobrazam sobie, ze po prostu rozpuszczona gorzka czekolada bedzie dobra.
polewa ma byc dosc twarda (nie mazista), ale nie krucha i dac sie nalozyc dosc
grubo... idealem jest tort bostonski z coffee heaven, ktorego niestety nadal
nie jestem w stanie powtorzyc :((
ktos ma pomysl, a raczej doswiadczenie??
dzieki
Magda
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-20 10:57:10
Temat: Re: marzy mi sie taki tort..."magda" <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> marzy mi sie taki tort:
> dosc wytrawny, z wisniami z likieru (amaretto?), w polewie
> czekoladowej.....
>
> jako, ze bylby to moj pierwszy tort mam dwa pytania:
> czym nasaczyc biszkopt? to powinno byc cos o smaku cytrusowym czy
> raczej...
> nie wiem... kawowym??
>
> jak zrobic polewe czekoladowa?
> bardzo mi zalezy, zeby nie byl to tlusty krem, a ciemna polewa
> czekoladowa.
> nie wyobrazam sobie, ze po prostu rozpuszczona gorzka czekolada bedzie
> dobra.
> polewa ma byc dosc twarda (nie mazista), ale nie krucha i dac sie nalozyc
> dosc
> grubo... idealem jest tort bostonski z coffee heaven, ktorego niestety
> nadal
> nie jestem w stanie powtorzyc :((
>
> ktos ma pomysl, a raczej doswiadczenie??
>
Takie rzeczy to tylko w Erze.
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać...
Ale mi narobiłąś smaku - jak też chętnie pośledze ten wątek...
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 9286991
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://skocz.pl/plfoto | http://prawy.blox.pl
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-20 11:21:56
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...
>
> ktos ma pomysl, a raczej doswiadczenie??
>
> dzieki
> Magda
>
Ja robiłam cos takiego, pycha jak dla mnie, przepis chyba Władysława
(sorki ale nie zapisałam a pamięć mam zawodną)
CIASTO : 6 jajek, 250 g cukru rafinowanego, 100 g mąki tortowej, 50 g
kakao, 150 g topionego masła
SYROP : 200 g cukru, 350 ml wody, kirsch
DO PRZEŁOŻENIA : 800ml słodkiej śmietany, 200 ml mleka, 80 g cukru
pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego
DO DEKORACJI : tabliczka gorzkiej czekolady, wiśnie z koniaku
6 jajek i 250 g cukru rafinowanego intensywnie ubijamy, aż będą
bardzo gęste i spienione. Dodajemy, delikatnie mieszając, 100 g.
przesianej przez sito mąki tortowej, 50 g kakao i 150 g topionego
masła. 3 tortownice o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy
mąką, wlewamy do nich ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25
min.
Przygotowujemy syrop z 200 g cukru i 350 ml wody. Dodajemy do niego
kirschu dla zapachu. Ostudzone płaty ciasta maczamy w syropie.
Ucieramy na grubej tarce na duże wióry tabliczkę dobrej, gorzkiej
czekolady. Wkładamy to do lodówki.
Ubijamy 800 ml. zimnej gęstej, słodkiej śmietany z dodatkiem 200 ml
bardzo zimnego mleka, 80 g cukru pudru i 2 łyżeczkami prawdziwego
cukru waniliowego. Śmietanę rozdzielamy na 3 warstwach tortu
układając na każdej kilka wiśni z koniaku. Warstwy składamy,
resztą śmietany smarujemy boki tortu. Dekorujemy wiórami
czekoladowymi.
Podajemy z lodówki
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-20 11:27:51
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...
Użytkownik "magda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32ef.00000095.45111cc2@newsgate.onet.pl...
> marzy mi sie taki tort:
> dosc wytrawny, z wisniami z likieru (amaretto?), w polewie
> czekoladowej.....
We Wrocławiu w Tutti-frutti jest dokładnie taki i nazywa się węgierski :-)
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska
--
Korzenie wychowania są gorzkie, ale owoce słodkie
(Arystoteles)
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-20 11:34:15
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...Użytkownik "magda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32ef.00000095.45111cc2@newsgate.onet.pl...
> dosc wytrawny, z wisniami z likieru (amaretto?), w polewie
> czekoladowej.....
>
> jako, ze bylby to moj pierwszy tort mam dwa pytania:
> czym nasaczyc biszkopt? to powinno byc cos o smaku cytrusowym czy
> raczej...
> nie wiem... kawowym??
>
> jak zrobic polewe czekoladowa?
> bardzo mi zalezy, zeby nie byl to tlusty krem, a ciemna polewa
> czekoladowa.
> nie wyobrazam sobie, ze po prostu rozpuszczona gorzka czekolada bedzie
> dobra.
> polewa ma byc dosc twarda (nie mazista), ale nie krucha i dac sie nalozyc
> dosc
> grubo... idealem jest tort bostonski z coffee heaven, ktorego niestety
> nadal
> nie jestem w stanie powtorzyc :((
Tortu wyżej wspomnianego nie jadłem, w T. nie ma CH, ale:
- zwykła, rozpuszczona czekolada będzie dobra jako polewa (możesz dodac
kilka łyzek smietanki) - tylko kup dobrą czekoladę, taka, ktroa sama w sobie
jest smaczna;
- osobiście ostatnia warstwe wisni dałbym na górę, tuż pod czekoladę.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-20 11:34:46
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...
Użytkownik "misiczka" <i...@g...com> napisał w wiadomości
news:eer8m7$f35$1@news.onet.pl...
> We Wrocławiu w Tutti-frutti jest dokładnie taki i nazywa się węgierski :-)
Ten przepis wygląda na to, czego szukasz:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1691.html
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska
--
Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka,
przecenił nieco swoje zdolności (O. Wilde)
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-20 16:33:18
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...
Użytkownik "magda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32ef.00000095.45111cc2@newsgate.onet.pl...
> jak zrobic polewe czekoladowa?
>
> ktos ma pomysl, a raczej doswiadczenie??
>
> dzieki
> Magda
>
Co do czekolady to ja robię tak:
1/3 kostki MARGARYNY (nie masła !!! )
4 łyżki cukru
kopiasta łyżka koakao (gorzkiego- ja uzywam Deco Moreno)
łyżka wody
Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru
Gorące nakładać na ciasto, później samo...stwardnieje, ale nie będzie
kruche.
Dla mnie pycha i zawsze tak robię
Pozdrawiam
Nesti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-20 18:21:14
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...
Użytkownik "misiczka" <i...@g...com> napisał w wiadomości
news:eer8m7$f35$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "magda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:32ef.00000095.45111cc2@newsgate.onet.pl...
>> marzy mi sie taki tort:
>> dosc wytrawny, z wisniami z likieru (amaretto?), w polewie
>> czekoladowej.....
>
> We Wrocławiu w Tutti-frutti jest dokładnie taki i nazywa się węgierski :-)
> pozdrawiam, Lesława Ignaszewska
>
Kojarzy mi się też z babką hiszpańską z horteksu (po sąsiedzku).
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-20 18:40:43
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...
Użytkownik "Fama" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ees0r5$89e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kojarzy mi się też z babką hiszpańską z horteksu (po sąsiedzku).
Tutti-frutti to właśnie dawny Hortex. Miałaś na myśli cukiernię "Babeczka"
Orbisu (tę vis-a-vis Opery)?
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska
--
"Miłość jest zawsze nowa. I bez względu na to, czy w życiu kochamy raz,
dwa czy dziesięć razy, zawsze stajemy w obliczu nieznanego.
Miłość może nas pogrążyć w ogniu piekieł albo zabrać do bram raju -
ale zawsze gdzieś nas prowadzi." Paulo Coelho
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-21 07:14:50
Temat: Re: marzy mi sie taki tort...
ato chyba black forrest gateau.
a ja zapodam najprostszy jaki znam krem czekoladowy. biszkopt możesz
nasączyć czymkolwiek co ci przyjdzie do głowy wiśnie np. w całości dodać
do kremu przy składaniu tortu.
przepis na ilość kremu do formy 24 cm.
biszkopt dzielony na trzy.
zagotuj 130ml kremówki i 130 ml mleka, ubij 7 żółtek z brązowym cukrem
im ciemniejszy tym lepszy , demerara itd. wlej gorące mleko ze śmietaną
rozmieszaj dodaj 3 do czterech tabliczek czekolady . połamanych na
drobne kawałki ( ilośc zależy od zawartości kakao, ja używam goszką
około 65 %) wystudż . wkorporuj ubitą śmietanę około 150 ml tu też
sprawa gustu dodasz więcej śmietany będzie krem bardzioej mleczny mniej
bardzie intensywny. dodanie ciemnego rumu lub brandy wzbogaci smak . i
tyle. złoż tort z nasączonego biszkopta. buty polecą z nóg. ja dodaję
sorbet z mięty sos toffee itp .
pozdro piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |