Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Izabela Sowula" <i...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: masala
Date: Wed, 21 Jan 2004 22:11:41 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 48
Message-ID: <bumtet$t69$1@inews.gazeta.pl>
References: <bum6mt$pul$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-48-249-217.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1074723101 29897 172.20.26.240 (21 Jan 2004 22:11:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jan 2004 22:11:41 +0000 (UTC)
X-User: izabelski
X-Remote-IP: 213-48-249-217.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187914
Ukryj nagłówki
pinia <e...@w...pl> napisał(a):
> witam ponownie
> cułuski wyszły cudeńko,a po całuskach napiłabym się masali no właśnie w
> skład wchodzą : imbir , chyba mleko i dalej nie wiem. pomożecie po raz
> ko,lejny?
>
>
Masala chai - czyli herbata masala to miesznka przypraw korzennych zagotowana
z woda i do tego przed piciem do smaku dodaje sie cieplego mleka.
Przykladowa proporcja:
1 szklanka wody
1,5 lyzeczki cukru
1 zielony kardamon
2 ziarna pieprzu
1 gozdzik
3 lyzeczki sypkiej herbaty
0.5 szklanki cieplego mleka.
Zagotuj wode z cukrem w malym naczyniu, gdy zawrze dodaj pzyprawy i herbate,
odstaw na bok na 2-3 minuty.
Precedz herbate do filizanki, uzupelnij mlekiem do smaku.
Oprocz powyzszych przypraw korzennych dodac mozna rowniez:
cynamon, imbir, czarny kardamon, anyz, ziele angielskie, wanilia. miod
zamiast cukru
Inny przepis:
na 4 filizanki potrzeba:
10 pokruszonych ziaren kardamonu
5 gozdzikow
2 male kawalki kory cynamonowca
5 cm obranego swiezego cynamonu
1 laska cynamonu
3 szklanki wody
Polaczyc przyprawy korzenne z woda, zagotowac, zmniejszyc ogien, trzymac
prawie wrzacy napar na ogniu przez 15 min.
Dodac 4 torebki herbaty, 1/3 szklanki miodu ( ilosc miodu wg. uznania)
Bring to a boil, then reduce heat and simmer for about 15 minutes.
Wylaczyc ogien, zostawic herbate w naczyniu przez kolejnye 3 minuty.
Przecedzic, podgrzac 1.5 szklanki pelnotlustego mleka i dodac go do herbaty.
Podawac od razu
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|