Data: 2004-01-21 22:11:41
Temat: Re: masala
Od: "Izabela Sowula" <i...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pinia <e...@w...pl> napisał(a):
> witam ponownie
> cułuski wyszły cudeńko,a po całuskach napiłabym się masali no właśnie w
> skład wchodzą : imbir , chyba mleko i dalej nie wiem. pomożecie po raz
> ko,lejny?
>
>
Masala chai - czyli herbata masala to miesznka przypraw korzennych zagotowana
z woda i do tego przed piciem do smaku dodaje sie cieplego mleka.
Przykladowa proporcja:
1 szklanka wody
1,5 lyzeczki cukru
1 zielony kardamon
2 ziarna pieprzu
1 gozdzik
3 lyzeczki sypkiej herbaty
0.5 szklanki cieplego mleka.
Zagotuj wode z cukrem w malym naczyniu, gdy zawrze dodaj pzyprawy i herbate,
odstaw na bok na 2-3 minuty.
Precedz herbate do filizanki, uzupelnij mlekiem do smaku.
Oprocz powyzszych przypraw korzennych dodac mozna rowniez:
cynamon, imbir, czarny kardamon, anyz, ziele angielskie, wanilia. miod
zamiast cukru
Inny przepis:
na 4 filizanki potrzeba:
10 pokruszonych ziaren kardamonu
5 gozdzikow
2 male kawalki kory cynamonowca
5 cm obranego swiezego cynamonu
1 laska cynamonu
3 szklanki wody
Polaczyc przyprawy korzenne z woda, zagotowac, zmniejszyc ogien, trzymac
prawie wrzacy napar na ogniu przez 15 min.
Dodac 4 torebki herbaty, 1/3 szklanki miodu ( ilosc miodu wg. uznania)
Bring to a boil, then reduce heat and simmer for about 15 minutes.
Wylaczyc ogien, zostawic herbate w naczyniu przez kolejnye 3 minuty.
Przecedzic, podgrzac 1.5 szklanki pelnotlustego mleka i dodac go do herbaty.
Podawac od razu
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|