Data: 2009-07-24 05:51:12
Temat: Re: % masła w maśle
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h4bhi1$hor$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> ja kupuje maslo "ekstra" (producenta nie pamietam) w TESCO i... sobie je
> chwale :-) )
> I po zamrozeniu, orwz pozniejszym odmrozeniu nic sie nie dzieje, i po
> dluzszym staniu w cieple jest ok (no moze oprocz momentow kiedy za dlugo
> stoi w cieple i jelczeje... ale to naturalne dla masla)
Masło Extra było robione dla przechowalnictwa - dlatego było płukane
dokładniej niż śmietankowe, a tym samym nie zawierało elementów
sprowadzących do szybkiego jełczenia oraz wody. Warto kupić je i zamrozić
sobie w domu, a jeżeli szybko schodzi, to lepiej kupić takie chińskie
blaszane emaliowane miseczki z plastikowymi pokrywkami (spakowany komplet
"jedna w drugiej") i ugniatać miękkie masło, na wierzch nalać wody z filtra
lub butelki, w upały posolić wodę, zmieniać dwa razy dziennie - masło będzie
świeże i smarujące się. Inna sprawa - warto kupic masło solone przez
producenta - wcześniej spróbować jak smakuje lub masło klarowane - oba do
kraszenia, gotowania, smażenia...
|