Data: 2007-12-11 07:04:34
Temat: Re: maslo
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:fjko7q$d43$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fjjk19$5ga$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "lemonka" <...@a...com> wrote in message
>> news:fjjie6$1rt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> > Z zimnej śmietany wyjdzie co najwyżej BITA śmietana. I wcale nie
> musi
>> > być kwaśna.
>>
>> Mądry ... ustępuje...
>>
> Dlatego do większości twoich mundrości w ogóle się nie odnoszę. Ale tu
> wprowadzasz w błąd, świadomie lub nie i dlatego uznałam za stosowne
> sprostować niektóre twoje rewelacje.
Bym sie wyraził, ale mam trochę kultury, nie to co podszywacze i
bluzgawice.
Odciągać tłuszcz (śmietanę) trzeba z ciepłego mleka, masło z tego tłuszczu
da się zrobić z ukwaszonej i zimnej smietany. Wtedy dopiero kuleczki
tłuszczu tworzą aglomeraty zbijając i klejąc się do siebie. Mam do tego
maszynę - tyle, że gospodarzy z krowami prawie już nie ma...
Maszyna ma wydajność 55litrów/h śmietany - stopień odtłuszczenia mleka
regulowany. Wydajność wyrobu masła oczywiście mniejsza, ale w domu czy małym
gospodarstwie bardzo szybko robi się to masło. Znacznie szybciej niż w
drewnianej maselnicy.
|