Data: 2005-07-13 08:08:02
Temat: Re: maslo orzechowe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Dostalem z anglii maslo orzechowe "crunchy peanut butter" pisze. W smaku jest
>> nienajlepsze, dlatego nie wiem do czego sie tego uzywa ?
>> Czy to sie stosuje zamiast zwyklego masla ? :D
>> Nie wiem czy to wyrzucac czy sie do czegos przyda.
>
>Mniam, mniam...Zrob sobie PBJ (peanut butter and jelly sandwich): kromka chleba
grubo
>posmarowana peanut butter a na wierzchu galaretka np. malinowa albo jakic dzem czy
>powidla...
>
ale amerykanskie jelly to nasz dzem...wystarczy dzem :PPPP
>W kuchniach orientalnych uzywa sie takze do sosow, etc.
>Oh, niektorzy po prostu nie lubia PB - tak samo jak niektorzy nie lubia np. smalcu
>czy flakow.
Satay sauce u mnie ma w sobie peanut butter. Rowniez jak robie
groundnut stew, z Afryki - proste, latwe...dowolne mieso w
kawalki pokroic, wziac dowolna ilosc dowolnych jarzyn, byleby sie
od razu nie rozlecialy w gotowaniu/oieczeniu, puszka pomidorow w
zalewie, peanut butter. wszystko wlozyc do naczynia zaroodpornego
z dobra przykrywka. Z maki i wody zrobic proste ciasto, zrobic z
niego waleczek, oblozyc nim , wlasciwie zespoic nim przykrywke z
naczyniem, takie wlozyc do piekarnika na godzine mniej wiecej.
Sos moze byc troche rzadki, dla amatorow gestych - dodac
troszeczke wody z maka, zamieszac.
Pierz - acha - samo peanut butter oczywiscie, ze jest takie
sobie, dopiero nabiera blasku w towarzystwie. A poza tym mozna
samemu zrobic latwo.
K.T. - starannie opakowana
|