Data: 2005-07-13 14:18:25
Temat: Re: maslo orzechowe
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:nj7ad19jiv2s5967lkf95q4011nego1hn9@4ax.com...
> ale amerykanska galaretka to jello
"jello" (a wlasciwei "jell-o") to nazwa firmowa firmy Kraft takiego twardawego
kisielu. Wzielo sie fonetycznie od slowa "gel[atin]"
"jelly" to galaretka, glownie owocowa ("a fruit product made by boiling sugar and the
juice of fruit.") Wzielo sie od wprost ze staroangielskiego "gelly."
Z wyrobow owocowych sa "jam", "preserves", "jelly", "fruit spread", "butter" (np.
apple), etc. ale jelly to zdecydowanie galaretka. Przed chwila jadlem na sniadanie
toast+peanut butter+guava jelly.
--
><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
|