Data: 2003-03-11 13:36:00
Temat: Re: menu weselne
Od: "Nina" <_...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Może podpowiecie mi, jakie potrawy, przystawki itp. podaje się na
weselach.
> Chodzi mi o takie przykładowe menu.
> Co się sprawdza - tak aby trafic w gusta większości gości,
> jak obliczyć ilość dań i przystawek aby nie zostać z górą jedzenia do
> wyrzucenia
> ale też aby nie zagłodzić gości :)
> Może pamietacie menu ze swoich wesel, albo zwróciliście uwagę na to
podczas
> czyjegoś wesela?
Witam
Najwazniejsza rzecza jest wiedziec, ilu gosci rzeczywiscie bedzie. Z wesela
brata pamietam, ze na poczatku byl barszcz z krokietem, potem konkrety - po
okolo 4 kawalki miesa "na twarz" - potrawka z kurczaka, tradycyjne schabowe,
rolady wolowe, faszerowane piersi z kurczaka, klopsiki - w sumie 8 roznych
gatunkow. z dodatkow po 2 porcje surowki, ziemniaki, pyzy, ryz (trzeba tak
"wycyrklowac", zeby goscie mogli sprobowac wszystkiego np. przy 50 osobach
35 porcji ziemniakow, tyle ryzu i innych).
Pozniej cos na zimno - moze byc tradycyjna salatka jarzynowa, platery z
wedlinami itp.
Dalej kawa i slodkie - obowiazkowo tort- po 1 kawalku na osobe, okolo 6
gatunkow ciast.
po polnocy dania na cieplo.
Jezeli robicie przyjecie w restauracji niech podadza wam przykladowe menu i
ocencie "na zdrowy rozum" ile jest sie w stanie zjesc, przez ile godzin,
jednoczesnie tanczac.
Swoja droga bylabym rowniez zainteresowana przykladowym menu - tyle, ze
bedzie to przyjecie na 15 osob po slubie cywilnym, okolo 4 godziny, bez
tancow.
pozdrawiam
Nina
|