Data: 2004-04-26 02:01:54
Temat: Re: mięso na soli...?
Od: "T.N." <x...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> od dawna przyrządzam kuraczaka na soli
> (dla nie zorientowanych - kilo soli wysypać na blachę, kurczaka lekko
> przyprawić i położyć na tej rozsypanej soli - piec około
godziny...rezultat
> rewelacyjny! sól "wyciąga" większość tłuszczu...)
> pytanie moje dotyczy tego, czy ktoś próbował tej sztuczki z innym mięsem?
> szkoda by mi było zmarnować np. kilo schabu...
> pozdrawiam
Na soli to raczej dosc ciezko, bo sol przykleja sie, zostaje z miesem i jest
sporo babrania. Ale ja np. czasem probuje na papierze zaroodpornym. Bardzo
dobre wychodza filety z piersi kurczaka. Schab juz tak sobie (chociaz mnie
smakuje), jest bardzo suchy, jak podeszwa. Dobre jeszcze wychodza
poledwiczki wieprzowe. Co do wolowiny to nie wiem, bo od kilku lat nie jem
(BSE :().
--
T.N.
|