Data: 2006-11-24 12:38:23
Temat: Re: miód
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Andrzej wrote:
>
> Użytkownik <d...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:1164368644.763854.290440@45g2000cws.googlegroup
s.com...
> czy to normalne ze miód spadziowy (kupiony od pszczelarza na
> targowisku) utrzymuje strasznie gęstą konsystencję, owszem jest
> leisty i nie robi sie cukrowy, ale pierwszy raz sie spotykam z tak
> gęstym miodem i nie wiem czy to normalne? czy podrasowany jest troche?
>
> Prawdziwy miód, jeżeli stoi długo to gęstnieje i POWINIEN obowiązkowo
> sie " zcukrzyć "
> w szczególności miód spadziowy, ponieważ już w fazie zbierania przez
> pszczoły jest bardzo gęsty.
>
> Miód jeżeli został podgrzany powyżej 40 st C może zachowyać płynność ale
> dla właściowści modu jest to zjawisko bardzo nieporządane.
>
> Jędrek pszczelarz
>
Mój kolega przyniósł kiedyś coś co podobno było miodem spadziowym.
Twierdził, że to od własnych pszczół i że nie jest podrabiane,
podgrzewane, etc.
Podobno jednego lata było z jakiśtam powodów szczególnie dużo spadzi z
sosny, czy innego iglaka, postawił ul pod drzewem no i miał miodek.
Zaskakujące było to, że:
1. miód był bardzo ciemny (praktycznie czarny, pod światło
bardzo ciemno brązowy z lekkim nalotem zieleni)
2. był bardzo gęsty, miał konsystencję smoły (z wyglądu też
najbardziej ją przypominał
3. nie był zcukrzony, pomimo że wedle zapewnień kolegi
miał już ładnych kilka lat
Poza tym był bardzo pychotka :D mimo, że troche czuć było żywicą (to
nawet mu dodawało uroku). Acha: wydawał się stosunkowo mało słodki jak
na miód ;)
Wychodzi zatem na to, że albo nie każdy miód musi się zcukrzyć
(przyznam, że też byłem tym zaskoczony), albo kolega troche koloryzował
(akurat o to go nie podejżewam, bo to naprawdę bardzo solidny człowiek).
Pozdr.,
Shrek
|