Data: 2011-04-08 18:56:46
Temat: Re: miód
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 08 Apr 2011 20:37:42 +0200, JerzyN napisał(a):
> W dniu 2011-04-04 12:05, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 03 Apr 2011 21:42:29 +0200, JerzyN napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-04-03 21:40, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Sun, 03 Apr 2011 21:29:35 +0200, JerzyN napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2011-04-03 17:46, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Sun, 03 Apr 2011 17:23:40 +0200, JerzyN napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2011-04-03 11:39, lamia pisze:
>>>>>>>>> jaki okres ważności ma miód po jakim czasie nie nadaje się do spożycia??
>>>>>>>>
>>>>>>>> nieskończonosć
>>>>>>>>
>>>>>>>> oczywiście jak wygrzebujesz paluchami albo łyżką z masłem - to o
>>>>>>>> nieskończoność krócej :]
>>>>>>>
>>>>>>> http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/200
9_04/artykul_2009_04.html
>>>>>>
>>>>>> "Minimalna trwałość dla miodu wynosi 36 miesiący. Termin trwałości
>>>>>> zaczerpnięty jest z norm."
>>>>>>
>>>>>> Mój ojciec miał w beczkach miód 20-letni i starszy. I był bardzo dobry.
>>>>>
>>>>> hydroksymetylofurfural
>>>>> http://www.merck-chemicals.pl/food-analytics/reflect
oquant-hmf-quick-test/c_Bbub.s1OZ_MAAAEqbbUk43t_
>>>>
>>>> Niczego paskudnego ojciec z miodem nie robił. Wiem, bo pracowałam z nim
>>>> przy tym miodzie, kiedy był nalewany. I tak, jak był wlany do beczek, tak
>>>> stał. Na czarną godzinę, jak mawiał ojciec. Oczywiście od czasu do czasu
>>>> uszczknął z zapasu, kiedy go uprosił jakiś znajomy, a kiedy miód świeży się
>>>> kończył. Miód był przez ojca pracowicie wybierany stalową łyżką do słoika -
>>>> BEZ podgrzewania.
>>>
>>> http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/200
4_07/artykul_2004_07.html
>>
>> Fajnie. I oczywiście, to samo mamy w 20-letnim miodzie pitnym 3-)))
>
> Głupiaś jak zwykle.
To chyba kończy dyskusję.
> Tylko w takim zrobionym z 20-letniego miodu.
Plonk.
|