Data: 2002-07-05 04:49:37
Temat: Re: mleko i drożdże
Od: marek <m...@m...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
tomek wrote:
> Jaką temperaturę powinno mieć mleko do zaczynu z drożdżami?
> Dziś robiłam po raz pierwszy i mi nie urosło dziadostwo!!
> Oczywiście dodałam cukier.
>
> Jeśli mnie oświecicie to może jeszcze raz się wezmę za bułeczki z
> rodzynkami.
>
> A może jakiś sprawdzony przepis?
>
> Dzięki z góry za rady i ewentualne przepisy
>
> Pozdrowienia Urszula
Temperatura 20-30 stopni Celsjusza jest OK a cukru daje na poczatku
tylko szczypte,
dopiero pozniej jak juz drozdze ozyja i zaczna sie (przepraszam za
wyrazenie) rozmnazac
to mozna doslodzic ciasto.
Generalnie cukier jest srodkiem konserwujacym i jesli jest w duzym
stezeniu to nawet
bakterie sie go nie tkna.Moze byc przechowywany w suchym miejscu przez
wiele
lat i nie skisnie ani nie splesnieje co najwyzej moze miec przykry
zapach ale to dla tego
ze b. latwo przyswaja zapachy.
pozdr
marek
|