Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: młoda kapusta
Date: Fri, 18 Jun 2004 22:26:59 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 29
Message-ID: <cavj50$2e3$1@news.dialog.net.pl>
References: <cav85g$27ba$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2102.elblag.dialog.net.pl
X-Trace: news.dialog.net.pl 1087590368 2499 62.87.228.54 (18 Jun 2004 20:26:08 GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Jun 2004 20:26:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205276
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Vega" <e...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cav85g$27ba$1@mamut.aster.pl...
> Kupiłam dziś młodą kapustę, mam na nią dziką ochotę, w jaki sposób ją
> przyrządzić ? chodzi mi o coś w rodzaju kapuśniaka, czy zupy z młodej
> kapusty, nie wiem jak to nazwać. Czy wystarczy poszatkować, dodać liść
> laurowy, ziele, włoszczyznę, kostkę rosołową, przyprawy ( jakie ? oprócz
> soli i pieprzu), czy daje się tu zasmażkę, mniam ale chętnie ją zjem :)
Kapusta na gęsto:
-duży gar
-zagotować z 1l.wody
-młoda kapusta poszatkowana
-kiełbasa(2-3) pokrojona w półplastry i podsmażona
-młode warzywa pokrojone w półkrążki (4-5 marchewek, korzeń
pietruszki-kilka, bo małe, seler, por)
-koncentrat pomidorowy lub pomidory
-listek, ziele, pieprz, papryka sł, sól
-natkę pietruszki i selera
-pęczek koperku
Gotować do miękkości. Pod koniec dod. koncentrat, koperek i przyprawić do
smaku.
Jeśli mamy więcej czasu, wywar można zrobić z obgotowanego mięsa lub kości
(pokroić mięso i do wywaru). Będzie treściwsze (+ oczywiscie kiełbasa) :)
Iwona
|