Data: 2004-06-18 20:26:59
Temat: Re: młoda kapusta
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Vega" <e...@a...pl> napisał w wiadomości
news:cav85g$27ba$1@mamut.aster.pl...
> Kupiłam dziś młodą kapustę, mam na nią dziką ochotę, w jaki sposób ją
> przyrządzić ? chodzi mi o coś w rodzaju kapuśniaka, czy zupy z młodej
> kapusty, nie wiem jak to nazwać. Czy wystarczy poszatkować, dodać liść
> laurowy, ziele, włoszczyznę, kostkę rosołową, przyprawy ( jakie ? oprócz
> soli i pieprzu), czy daje się tu zasmażkę, mniam ale chętnie ją zjem :)
Kapusta na gęsto:
-duży gar
-zagotować z 1l.wody
-młoda kapusta poszatkowana
-kiełbasa(2-3) pokrojona w półplastry i podsmażona
-młode warzywa pokrojone w półkrążki (4-5 marchewek, korzeń
pietruszki-kilka, bo małe, seler, por)
-koncentrat pomidorowy lub pomidory
-listek, ziele, pieprz, papryka sł, sól
-natkę pietruszki i selera
-pęczek koperku
Gotować do miękkości. Pod koniec dod. koncentrat, koperek i przyprawić do
smaku.
Jeśli mamy więcej czasu, wywar można zrobić z obgotowanego mięsa lub kości
(pokroić mięso i do wywaru). Będzie treściwsze (+ oczywiscie kiełbasa) :)
Iwona
|