Data: 2006-05-21 20:07:16
Temat: Re: młoda kapusta na rzadko- jak?
Od: "Księżniczka Telimena" <n...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e4q6lh$94t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:e4q68g$69j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Księżniczka Telimena" <n...@m...pl> wrote in message
>> news:e4q36k$qi3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "scooby" <s...@p...gazeta.pl> napisał w
>>> wiadomości news:e4pgj5$ia$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Księżniczka Telimena napisał(a):
>>>>> Kiedyś w szpitalu zaserwowali kapustę na rzadko. Jeden jedyny raz
>>>>> jadłam tak dobrą kapustę, bo normalnie to za kapustą nie przepadam.
>>>>> Jak się robi taką kapustę. Ona się rozlewała na talerzu. Jeśli ktoś
>>>>> zna przepis to bardzo proszę.
>>>>
>>>> imo wystarczy doda ciut więcej wody i/lub mniej zasmażki i/lub
>>>> pogotowac 10min dłużej
>>>>
>>>> ponadto:
>>>> http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=m%B3oda+k
apusta&szukaj=Szukaj&sp=2&s_in%5B%5D=1
>>>>
>>>
>>> Dziękuję tam na pewno coś znajdę.
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Teli.
>>
>> Słodka czy zakwaszona?
>
> 1) Siekasz młodą kapustę, zalewasz wodą, solisz odrobinę, gotujesz do
> miękkości. Robisz zasmażkę z mąki i tłuszczu (masło, boczek wędzony, olej,
> smalec, margaryna), rozprowadzasz ją wodą i wlewasz do kapusty,
> zagotowujesz.
> opcja) zakwaszasz po podbiciu odrobiną octu.
> 2) Robisz podbitkę z mąki i śmietany, można dodac zielonego koperku.
> 3) Gotujesz kapustę w małej ilości wody, ale tak, by jej nie zabraklo. Do
> ugotowanej wlewasz gorące mleko, zagotowujesz (można lekko zagęścić),
> doprawiasz solą - do ziemniaków, także młodych.
> opcja) zamiast mleka dodajesz śmietany - zagotowujesz.
Dziękuję, jutro sprawdzę, czy o to mi chodziło.
Pozdrawiam
Teli.
|