Data: 2004-07-30 16:04:29
Temat: Re: mojito
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aretkka <a...@p...onet.pl> napisał(a):
> Za Ireną Gumowską znam inny skład:
Pani Gumowska - slynna bon-vivantka - jest zle poinformowana :-)))
> 1 łyżka cukru
> 1 łyzka soku cytrynowego
> 1 kieliszek Hawana Club Light Dry ( lub wódki)
> 1/2 szkl. kostek lodu
> 2 krople piołunówki ( dla goryczki)
> gałązka miety
> Wszystkie składniki ( oprócz mięty) zmiksować. Dolać wody sodowej, aby
wysoka
> szklanka była prawie pełna i włozyć gałązkę mięty. :-)
> Był to słynny napój E.Hemingwaya. :-). Pozdrawiam Areta
Wiesz...wszytko co zawieralo alkohol - i bylo slodkawe - bylo ulubionym
napojem Hemingway'a :-)))
W "La Bodeguita del Medio" (gdzie wlasnie Mr. Hemingway pijal owo mojito...)
w Hawanie mozna kupic szklanki do mojito z wydrukowanym na nich nastepujacym
przepisem:
12 lisci miety z lodyga
lyzeczka cukru
60 ml rumu o smaku cytrynowym
60 ml swiezego soku z cytryny lub limonki
60 ml wody mineralnej gazowanej
W wysokiej szklance wymieszac miete z cukrem i dobrze zgniesc liscie miety
widelcem. Dodac rum i sok. Dobrze wymieszc. Dolac wody mineralnej.
Dopelnic kostkami lodu.
Koniec przepisu.
Ten przepis to taki troche turystyczny (mojito w La Bodeguita kosztuje $4
US - a wiec nie jest dostepne dla przecietnego zjadacza kukurydzy - choc
smakuje OK) ale - co do Hemingway'a i mojito to:
Na pewno bez piolunowki (moze z angostura, ale to juz nie mojito...)
Raczej z syropem a nie z cukrem (2 czesci cukru ugotowac z 1 czescia wody i
ostudzic przed uzyciem) bo tak sie wlasnie slodzi mojito w barach.
Miete nalezy rozgniesc przed zmieszaniem bo inaczej cala idea mojito bierze
w leb.
W gotowe mojito dobrze wlozyc patyczek z trzciny cukrowej (co czynia w La
Bodeguita... jesli "patyczki nie wyszli" - bo to przeciez Kuba, za dolary
czy nie, czasami patyczki "wyszli...")
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|