Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "jurek" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: monotonna dieta
Date: Wed, 7 Jan 2004 23:39:39 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 56
Message-ID: <bti1rh$hev$1@inews.gazeta.pl>
References: <1uk1wepf71o5b$.195morhwnkj7q$.dlg@40tude.net>
<btdq6p$53b$1@inews.gazeta.pl> <btea43$cu0$1@news.onet.pl>
<btedjk$su0$1@inews.gazeta.pl> <btekrq$v6$1@news.onet.pl>
<bteltv$d08$1@nemesis.news.tpi.pl> <bteq5d$j95$1@news.onet.pl>
<btgiea$8s1$1@inews.gazeta.pl> <bth21q$60$1@news.onet.pl>
<bth7ri$mcm$1@inews.gazeta.pl> <bth9go$7ao$1@news.onet.pl>
<bthfpl$ris$1@inews.gazeta.pl>
<2...@j...jasien.net>
<bthr5r$jm7$1@inews.gazeta.pl>
<2...@j...jasien.net>
NNTP-Posting-Host: dyn-81-166-171-199.ppp.tiscali.fr
X-Trace: inews.gazeta.pl 1073515186 17887 81.166.171.199 (7 Jan 2004 22:39:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Jan 2004 22:39:46 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-User: gwpc4f
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:28222
Ukryj nagłówki
> Mam właśnie w łapach najnowsze opracowanie nt. DŚ, jakie wala się po moim
> biurku - wydane w 2003 roku, choć zebrane dużo wcześniej. Sowo - mój TŻ
> zawodowo zajmuje się propagowaniem diety śródziemnomorskiej, mam jakiś
obraz
> tej diety.
>
> Piramida żywienia wg. DŚ:
>
> podstawa - codziennie:
> pieczywo, makaron, ryż, kuskus, inne zboża, ziemniaki
> owoce, warzywa, fasola, groch, soja, orzechy
> oliwa z oliwek
> ser i jogurt
>
> środek - kilka razy w tygodniu:
> ryby
> drób
> jaja
> słodycze
>
> czubek - kilka razy w miesiącu w małych porcjach:
> czerwone mięso
>
> Dominującym tłuszczem była i jest oliwa z oliwek. Nie ma zwyczaju
smarowania
> pieczywa. Nieznany jest dodatek śmietany, zupy zagęszcza się zmielonymi
> migdałami lub kruszonym chlebem. W diecie jest dużo produktów roślinnych,
> mało tłuszczów zwierzęcych. W zaleceniach jest (cyt.) "chude mięso
> przygotowane bez tłuszczu lub na oleju, chude wędliny". W diagramie
kołowym
> tłuszcze roślinne stanowią w DŚ ok. 5% całości.
> Kilka cytatów:
> "Nie zapominajmy, że olej to też tłuszcz i trzeba zachować umiar w jego
> spożyciu".
> "Żeby zaadaptować polską kuchnię do bardziej zdrowej powinniśmy
wyeliminować
> z nij wszelkie tłuszcze zwierzęce (smalec, słoninę, boczek) i zastąpić je
> tłuszczami roślinnymi, najlepiej oliwą z oliwek i olejem rzepakowym".
> "Do smarowania pieczywa zdrowsza niż masło jest margaryna miękka, pakowana
w
> kubeczki (...), najlepiej ze znakiem profilaktyki cholesterolowej".
>
> Nie wymyśliłam sobie tego, takie są właśnie zalecenia diety
> śródziemnomorskiej.
to jest juz dieta srodziemnomorska skorygowana i poprawiona, tak samo jak
dieta kretejska (od Krety). Warto poszukac przepisow na potrawy tradycyjne z
regionow Nicei, Marsylii czy wybrzeza katalonskiego i zobczysz ze nie do
konca "dieta srodziemnomorska" ma korzenie w tradycyjnym sposobie odzywiania
sie populacji zamieszkujacych (od pokolen) wybrzeza hiszpanskie, francuskie
i wloskie.
Jurek
|