Data: 2002-03-23 08:11:41
Temat: Re: nadzienie do zrazow
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur Z <a...@p...com> wrote:
> No to Ameryki nie odkry"aś ;-), bo Mamy Babcia też tak robi"a,a przed Nią
> jaj Prababcia hi,hi.
> Pe"ny przepis ,jak doda"a reszta rozmówców, zawiera : boczek,musztardę i
> ogórek kiszony, i jest na świecie znanym specja"em polskiej kuchni!!!
> Co do chleba razowego,to raczej znany jest jako opakowanie dla zrazików
> zawijanych.
> Po prostu odcinasz wierzch z bochenka razowca,środeczek wydrązasz,a na jego
> miejsce wk"adasz zraziki i polewasz sosikiem. Wygląda i smakuje
> pierwszorzednie.
Tradycyjny przepis na farsz do zrazow zuzawijanych po polsku wyglada
tak:
Upiec jedna cebule, zetrzec ja na tarce, wymieszac z lyzka masla i dwoma
lyzkami tartej bulki. Tym farszem smaruje sie zrazy przed zawinieciem.
Inna wersja, ale dosyc pozna, bo z 1927 roku:
Posiekac drobno gotowane grzyby, zmieszac z cebulka zasmnazana na masle,
dodac troche tartej bulki.
Jak na razie w zadnej dawnej ksiazce kucharskiej nie znalazlem przepisu
z uzyciem musztardy, boczku czy ogorkow. Wydaje mi sie, ze takie
nadzienie pojawilo sie w polskiej kuchni restauracyjnej ok. polowy XX
wieku pod wplywem slaskich rolad i w ostatecznym rozrachunku jest
pochodzenia niemieckiego.
Wladyslaw
|