Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newspump.monmouth.co
m!newspeer.monmouth.com!news.maxwell.syr.edu!news.idt.net!peerfeed.news.psi.net
!psinr!cac1.rdr.news.psi.ca!not-for-mail
Message-ID: <3...@u...net>
From: Irena Siegmund <i...@u...net>
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nalesniki
References: <9...@g...newsgate.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 37
Date: Sun, 23 Jan 2000 21:22:59 -0500
NNTP-Posting-Host: 154.11.83.56
X-Trace: cac1.rdr.news.psi.ca 948680781 154.11.83.56 (Sun, 23 Jan 2000 21:26:21 EST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Jan 2000 21:26:21 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21592
Ukryj nagłówki
Izabela Smolińska wrote:
> > Szukam przepisu na oryginalne amerykanskie nalesniki. Takie okragle i
> puszyste z syropem.
>
> Mam cos takiego (nie wyprobowane - z ksiazki"kuchnia amerykanska"):
> 1 szklanka maki pszennej
> 3/4 szklanki maki kukurydzianej
> 1/3 szklanki cukru-pudru
> 1 jajo
> 4 lyzki masla
> 1 szklanka kwasnego mleka
> 1 lyzeczka sody
> 1 lyzecka soli
> Zmieszac starannie cukier, jajo, 1-2 lyzki roztopionego masla. Dodac
> kwasnego mleka i sody, nastepnie make pszenna i kukurydziana. Zostawic w
> chlodnym miejscu na 1/2 godziny. Rozgrzac patelnie i roztopic reszte
> masla. Nakladac ciasto pelnymi lyzkami na goraca patelnie. Zrumienic na
> jednej stronie, przewrocic i zromienic na drugiej. Podawac natychmiast,
> gorace, z syropem klonowym.
> ok 10 szt.
>
> Iza
>
> --
> Newsy przez www ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
Przepis ma tyle wspolnego z ameryka co i ta ksiazka z ktorej to cytujesz.
Jesli przepis jest ameryanski to nie moze w nim byc kwasne mleko gdyz takowe
na tym kontynecie (AMERYKANSKIM) nie isnieje.
pozdrawiam,
Slav
|