Data: 2000-01-24 02:22:59
Temat: Re: nalesniki
Od: Irena Siegmund <i...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Izabela Smolińska wrote:
> > Szukam przepisu na oryginalne amerykanskie nalesniki. Takie okragle i
> puszyste z syropem.
>
> Mam cos takiego (nie wyprobowane - z ksiazki"kuchnia amerykanska"):
> 1 szklanka maki pszennej
> 3/4 szklanki maki kukurydzianej
> 1/3 szklanki cukru-pudru
> 1 jajo
> 4 lyzki masla
> 1 szklanka kwasnego mleka
> 1 lyzeczka sody
> 1 lyzecka soli
> Zmieszac starannie cukier, jajo, 1-2 lyzki roztopionego masla. Dodac
> kwasnego mleka i sody, nastepnie make pszenna i kukurydziana. Zostawic w
> chlodnym miejscu na 1/2 godziny. Rozgrzac patelnie i roztopic reszte
> masla. Nakladac ciasto pelnymi lyzkami na goraca patelnie. Zrumienic na
> jednej stronie, przewrocic i zromienic na drugiej. Podawac natychmiast,
> gorace, z syropem klonowym.
> ok 10 szt.
>
> Iza
>
> --
> Newsy przez www ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
Przepis ma tyle wspolnego z ameryka co i ta ksiazka z ktorej to cytujesz.
Jesli przepis jest ameryanski to nie moze w nim byc kwasne mleko gdyz takowe
na tym kontynecie (AMERYKANSKIM) nie isnieje.
pozdrawiam,
Slav
|