Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: mskowronski <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: napolitanka
Date: Tue, 10 Feb 2004 15:24:11 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: l...@p...onet.pl@195.117.40.195
Message-ID: <c0apja$3rl$1@news.onet.pl>
References: <c0ag7g$mdr$1@atlantis.news.tpi.pl> <c0ai7d$7nb$1@inews.gazeta.pl>
<c0aiku$8sp$1@nemesis.news.tpi.pl> <c0aimg$9mr$1@inews.gazeta.pl>
<c0anhi$apa$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.40.195
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1076423082 3957 195.117.40.195 (10 Feb 2004 14:24:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Feb 2004 14:24:42 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (WinNT; I)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191375
Ukryj nagłówki
Co prawda to nie Napolitanska, ale z serka topionego.
Wlasnie gotowalem w sobote to sie i podziele.
Jest nietypowa, lekka, slodko-slona.
Do zjedzenia od razu, nie nadaje sie do odgrzewania.
Zupa z sera topionego
(pożywna, wyśmienita!)
15 dag serka topionego,
1 lyżka masla,
1 jablko,
1 lyżka maki,
2 lyżki mleka,
1 l rosolu,
sól, pieprz, bialko,
1 lyżka śmietany,
grzanki, natka
Serek topiony, np. tylżycki, zmiksować na pianę z masłem.
Jablko obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z masa serowa.
Dodać makę wymieszanc z mlekiem oraz wlać rosół (może być z 2 kostek
rosołowych "drobiowych").
Zagotować, przyprawić do smaku sola i pieprzem, a żeby zupa była jeszcze
lepsza i pożywniejsza, ,,zaciągnąć" ją białkiem.
W tym celu 1-2 białka rozetrzeć z lyżka śmietany, potem dodać kilka
lyżek
gorącej zupy, jeszcze rozmieszać i dodać mieszajac do zupy po zdjęciu
jej z
ognia. Podawać zupę posypaną suto natką pietruszki ze zrumienionymi
grzankami.
Przepis gdzies na grupie kiedys wygrzebalem, nie stety nie wiem skad.
Pozdrawiam
Lunac
|