Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ile zaczynu? Re: następna próba...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: następna próba...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...onet.pl>
Date: Mon, 27 Feb 2012 19:27:50 +0100
User-Agent: KNode/4.4.5
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: następna próba...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <jh2v6t$nks$2@news.icm.edu.pl> <jhqmau$nl4$1@inews.gazeta.pl>
<4f411e86$0$1258$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrapq$ssd$1@inews.gazeta.pl>
<4f413459$0$26707$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrdkk$8s1$1@inews.gazeta.pl>
<4f436969$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
<4f437f37$0$1276$65785112@news.neostrada.pl>
<4f43845e$0$1279$65785112@news.neostrada.pl>
<4f44a4b0$0$1260$65785112@news.neostrada.pl>
<4f44a6b0$0$26698$65785112@news.neostrada.pl>
<ji3mmr$nji$1@news.icm.edu.pl>
<4f45ee07$0$26708$65785112@news.neostrada.pl>
<ji4rk8$3h1$2@news.icm.edu.pl>
<4f45fdb0$0$1225$65785112@news.neostrada.pl>
<ji4unl$26g$1@news.icm.edu.pl>
<4f460819$0$1218$65785112@news.neostrada.pl>
<jifd6k$qto$1@news.icm.edu.pl> <jigaea$4bu$1@inews.gazeta.pl>
<jigc41$4bs$1@news.icm.edu.pl> <jigdm5$epr$1@inews.gazeta.pl>
<4f4bbdca$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
<jigghc$o67$1@inews.gazeta.pl>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 73
Message-ID: <4f4bcb26$0$1272$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.30.218
X-Trace: 1330367271 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1272 79.185.30.218:38286
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342546
Ukryj nagłówki

Qrczak wrote:

> Dnia 2012-02-27 18:30, niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>> Qrczak wrote:
>>
>>> [ja staram się utrzymać proporcje zakwasu do mąki i wody mniej więcej
>>> takie: 1 kg zaczynu : 1,3 (max. 1,5) kg mąki : 1 kg wody]
>>
>> To raczej kwestia wprawy. Ja mam zaczyn z 10 łyżek mąki plus 200 ml wody
>> po "obudzeniu", co następnego dnia rano daje prawie cały słoik 900 ml,
>> nie liczac tego, co ucieknie. Zakwas różnej gęstości. Do tego ok. 3 kg
>> mąki i 1,5 l wody( wode dodaje na oko - zależy od gęstości zakwasu.
>
> Wprawy a i dotychczasowych doświadczeń. Jeśli chodzi o proporcję wody,
> zauważyłam, że bardzo duzo zależy od mąki i od tego, jak rzadki jest sam
> zaczyn. I te proporcje, które podałam, też mocno orientacyjne są, tak
> raczej z pamięci, bo teraz to kieruję się tylko tym, jak ta breja
> wygląda i jak reaguje na miąchanie łychą.

Otóż to.
>
>>> - jeśli w ciągu godziny podwoiło objętość, to za szybko wyrosło
>>> [moje chlebki najmocniej rosną poerwsze 2-3 godziny, trzymam w
>>> piekarniku (ok.30 st) zwykle koło 4 godzin).
>>
>> Potwierdzam. Ja się nie spieszę, nie poganiam, latem o 16.00 mam chleb
>> zagniatany o 8.00. Teraz rośnie dłużej.
>
> A tak w ogóle to ostatnio przeczytałam jeszcze o rośnięciu w zimnym.
> Brzmi kusząco:
>
> "Mozemy go tez ostroznie wstawic do zimniejszego pomieszczenia (piwnica,
> balkon) gdzie bedzie wyrastal w temperaturze np. 10-12?C ok. 8 godzin,
> lub tez do lodówki w temperaturze 4-6?C na 12-14 godzin. Jest to bardzo
> praktyczna forma wyrastania, która pozwala nam latwiej rozplanowac czas.

Hehe, próbowałam. Znaczy, jak skubaniec nie chciał zimą rosnąć, to chciałam
przechytrzyć, zagniatałam na noc, żeby rano upiec. no i rano był juz
ucieknięty z blaszek;-). Nie w lodówce, co prawda.

>>>
>>> I jak napisała Krys, zawsze zostaw trochę zaczynu, im starszy, tym
>>> lepszy jest.
>>
>> Głupio wyglądam z wielkiej...:-) wolę krys.
>
> Aż taka skromna jesteś?

Nia, ale przywiazałam się do wyglądu nicka. ;-)

> No i czy jak będę (a może się zdarzyć) zaczynała
> Tobą zdanie, to też wolisz być z małej?

Nie zamierzam się bić z zasadami. Początek z wielkiej. ;-)


>> Medea zrobiła sobie pierwszy, to da radę i drugi. Ja bym nie powiedziała,
>> że ten chleb to totalna porażka. To jest proste jak konstrukcja cepa, ale
>> dopiero, jak się dojdzie do wprawy ( albo ma się gdzie podejrzeć).
>
> I ja również nie powiem, że ten chleb miałby być jakąkolwiek porażką.
> Mój pierwszy konsystencją przypominał zakalcowaty keks o skórce mogącej
> zęby połamać, a i tak został zjedzony jeszcze ciepły.

Mój mąż twierdzi, że nie ma swojskiego chleba, którego nie dałoby się zjeść.
Ledwo wyszarpałam dla kur ten, co zapomniałam posolić (niejadalny był
jednak)

--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.02 Bbjk
27.02 Ikselka
27.02 Ikselka
27.02 medea
27.02 Ikselka
27.02 Ikselka
27.02 medea
27.02 Ikselka
27.02 medea
27.02 Ikselka
27.02 Ikselka
01.03 KRZYZAK
01.03 krys
05.03 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem