Data: 2017-08-29 10:11:01
Temat: Re: nie jedzcie mięsa
Od: t...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
Cała kuchnia hinduska uległa absorbcji / degeneracji / zmiksowaniu z kulturą Zachodu
po przybyciu emigrantów do Europy czy US. Widać to wyraźnie w drugim czy trzecim
pokoleniu hindusów którzy ulegli już wpływom swoich nowych ojczyzn i dostosowali
kuchnię babć i dziadków do swoich możliwości.
Tak czy inaczej jest to tylko już dalekie echo tego czego można jeszcze doświadczyć w
ojczyźnie curry...))
Znalazłem dzisiaj przepis na kurczaka w lekkim curry
Podaję go na próbę chociaż jest to tylko tandoori.curry z nazwy.
http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/1160/Easy-Tand
oori-Chicken77630.shtml
Kurczak tandoori bez wysiłku
1 cały kurczak lub kawałki z kością
2 średnie pokrojone w plasterki czerwone cebule
2 zielone papryczki chili, posiekane
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka mielonego lub drobno posiekanego świeżego imbiru
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
3/4 łyżeczki mielonej kolendry
3/4 łyżeczki całych nasion kminku
sól i pieprz, do smaku
Oczyścić i usunąć skórę z kurczaka. Jeśli używasz całego kurczaka, pokroić na
kawałki. Nakłóć kurczaka widelcem, lub nożem i posypać solą.
Zmiksować cebulę, chili, czosnek, imbir i wszystkie pozostałe składniki w blenderze
na gładką pastę.
Włożyć kawałki kurczaka z marynatą do dużej miski z pokrywką. Upewnij się, że
wszystkie kawałki są pokryte marynatą. Przykryć pokrywką i zostawić w lodówce na
przynajmniej 3 godziny, najlepiej na noc.
Grillować lub smażyć do miękkości.
Podawać z mizerią lub słonym jogurtem i frytkami.(moje)
Może zainspiruje to Państwa do różnych prób i nowych odkryć kulinarnych.
Wątek jest o ahinsie czyli nie wywieraniu przemocy i w tym sensie popełniam grzech.
Sorry Jivanmukta..
pozdrawiam wszystkich
|