Data: 2000-04-28 20:13:50
Temat: Re: nieco OT tlumaczenia kulinarne-lisce curry
Od: "Izabela Sowula" <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał(a)
...prosza nas o dodanie
> lisci curry, ktore wykorzystuje sie tylko w stanie swiezym, bo suszone
> calkowicie traca swe wlasciwosci i z tego wzgledu w Polsce ani w calej
> Europie ich raczej nie uswiadczysz ( przyprawa curry dostepna u nas nie ma z
> nimi nic wspolnego).
Oczywiscie zgadzam sie, ze swieze liscie curry sa najlepsze, ale suszone tez
mozna dostac w sklepach, gdzie mozesz kupic przyprawy do kuchni poludniowych
Indii-Tamil Nandu i Sri Lanki(w miejscach gdzie sa duze skupiska Tamilow).
Sama najczesciej uzywam swiezych (z zamrazarki), ale niejednokrotnie uzywalam
suszonych, gdy nie mialam innego wyboru.
Mam tylko nadzieje, ze nikt z czytelnikow tej ksiazki nie
> zniechecil sie do kuchni indyjskiej poszukujac bezskutecznie jakiegos
> mitycznego fenguriku :-)) Bo potrawy byly bardzo smakowite.
> Herbatka
Zgadzam sie i jesli jestescie zainteresowani, to moge wkrotce podac kilka
sprawdzonych przepisow z naszej tamilsko-polskiej kuchni.
Iza
--
List wyslano przez bramkę www<>news http://www.newsgate.pl/wwwnews.shtml
|