Data: 2004-11-16 12:43:04
Temat: Re: niesłodkie wypieki
Od: "Pawel" <kazin_super_electronic(wytnij-to)@(wytnij-to)wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 2. placek słowacki ( ciasto chlebowe z domieszaną kiszona kapustą)
nie znalazlem w google w archiwum ;( - podaj przepis plizzzz!
> 3. placek z kapustą ( słodką lub kiszoną)
Najpierw zaczyn drożdżowy: pięć deko drożdży rozetrzeć z łyżeczką cukru,
dolać szklankę letniej wody lub mleka , posypać łyżką mąki i
odstawić, niech rośnie.
Do miski wsypać 60 deko mąki pszennej, dodać wyrośnięty rozczyn, dwie
–
trzy łyżki oleju, dwie płaskie łyżki przyprawy typu Jarzynka. Wyrobić
ciasto
robotem lub ręcznie, powinno być dosyć gęste, dodać 30 deko pokrojonej
surowej kiszonej kapusty, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło lub na
zimno. Bardzo ważne, by kapusta była dobrze kwaśna( najlepsza jest taka
zdrowo przekwaszona, ktora juz do niczego sie nie nadaje).
|