Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: niesłodkie wypieki
Date: Tue, 16 Nov 2004 14:11:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <cncub0$gq3$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <4...@p...google.com>
<4...@n...onet.pl>
<cncsk2$ma1$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1100610720 17219 217.98.187.92 (16 Nov 2004 13:12:00
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Nov 2004 13:12:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:221794
Ukryj nagłówki
Akurat ten przepis który zamieściłeś to własnie placek słowacki a placek z
kapustą to coś takiego:
Cytat:
"Od przynajmniej trzech pokoleń placek z kapustą jest sztandarowym pomysłem
gościowym
u nas w domu i w paru zaprzyjaźnionych rodzinach, którym się spodobało i
pomysł
kupiły. Zależnie od sezonu różne jest nadzienie. W maju - czerwcu z młodej
kapusty,
potem z cukrowej, a potem potem z kiszonej. Zawsze kapustę trzeba ugotować
( młodą udusić), odlać wodę, podsmażyć na patelni dodając tłuszczu ( masło
do młodej
kapusty, olej do cukrowej i kiszonej), soli i pieprzu. Kapusta ma być w
kawałkach,
nie paciaja. I teraz UWAGA!!! Tajna przyprawa do kapusty: jak się ją
podsmaża,
to pozwolić leciutko się jej przypalić, ale tak ciut ciut ( cały czas
mieszając).
Można słodką kapustę lekko zakwasić jabłkiem albo sokiem z cytryny, to
według
uznania. I już.
Ciasto kruche drożdżowe: 5 dkg drożdży, szklanka mleka, łyżeczka cukru do
drożdży,
łyżeczka soli, 1/2 kostki smalcu albo Planty, 1/2 kg mąki, parę kropli
olejku
cytrynowego.
Miesi się jak zwykłe kruche, tylko dodaje się podrośnięty rozczyn
drożdżowy.
Nie trzeba czekać aż wyrośnie. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować,
wykleić formę, włożyć kapustę i- w wersji bogatszej położyć ćwiartki jajek
ugotowanych
na twardo - przykryć drugą połową ciasta. Mocno skleić brzegi, posmarować
jajkiem,
upiec. Niezłe jest na ciepło, ale ja nie lubię, bo farsz się rozjeżdża.
Natomiast
na zimno...A i tak najwdzięczniej piec nieduże porcje, coś jak pierożki
tylko
wycinane miseczką a nie szklanką."
Kudłatko, nie urwiesz mi za to głowy?
pozdrawiam
Basia
|