Data: 2003-07-31 17:18:23
Temat: Re: niestandardowo ziemniaki
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mam jeszcze jedno:
Ziemniaczane Gratin (4 osoby jako przystawka, 2 osoby jako danie glowne)
6-8 srednioduzych zieniakow
200g smietany
150-200 g sera zoltego
g.muszk.
sol
pieprz
Ziemniaki obierasz i kroisz w plasterki (mozna i na zheblowac) i ukladasz
warstwami w natluszczonym naczynu zaroodpornym, kazda warstwe solisz,
pieprzysz i posypujaesz galka muszkatalowa polewasz smietana i mozna (ale
nie trzeba) posypac serem. I tak warstwa po warstwie. Wstawic do nagrzanego
pieca (ok. 180 stopni) na ok 30-45 minut, najlepiej sprobowac czy sa juz
miekkie.
Ja osobiscie aby skrocic czas pieczenia podgotowuje juz pociete ziemniaki.
Monika
|