Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi
.pl!not-for-mail
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nieudany karmel
Date: Tue, 25 Dec 2001 22:15:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <a0aqqt$ed8$1@news.tpi.pl>
References: <a06omv$d1r$1@news.tpi.pl> <i...@4...com>
<a076cl$10o$1@news.tpi.pl> <a07a5o$ajn$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: d2-97.bci.net.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1009315485 14760 195.116.240.97 (25 Dec 2001 21:24:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Dec 2001 21:24:45 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89119
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:a07a5o$ajn$1@news.onet.pl...
> "zosia" <z...@m...pl> a écrit dans le message news:
> a076cl$10o$...@n...tpi.pl...
> Nie, nie to nie jest wina cukru (ja zawsze do wszystkiego brazowego
uzywam,
> do karmelu tysz).
> Karmel robi sie gotujac (a pozniej smazac...) cukier z woda. Cala operacja
> jest b. prosta i zajmuje raptem 10 min. POTEM mozna dodac masla.
> Zupelnie nie rozumiem Twojego przepisu : w jaki sposob moglby sie cukier
> rozpuscic w tluszczu ??? Prawa fizyki nie pozwalaja...
Chyba wiem, o który przepis chodzi. Robiłam te kuleczki i mnie wyszły
pyszne. Z tym cukrem też miałam początkowo kłopot ale w momencie kiedy
zrobiła się ta dziwna bryja, o której wspominasz zdjęłam patelnię na moment
z ognia i potem dalej podgrzewałam i cukier zrobił się przezroczysty.
Faktycznie z tłuszczem raczej się nie połączył ale po dolaniu wody i
częściowym odparowaniu uzyskałam gęstą pachnącą masę. Mam też przepis na
tartę tatin i w nim również podane jest aby karmel robić z cukru i masła.
Kasia L.
|