« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2009-12-13 17:22:20
Temat: Re: no?e kuchennevcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>>>>> Wszystkie nowoczesne firmowe noże są produkowane ze stali nierdzewnej
>>>> to wszyscy wiedza, ale sa stale roznej jakosci. w wodzie to zadna nie
>>>> rdzewieje, ale proszek do zmywarki jest bardzo agresywny i na stali
>>>> nierdzewnej gorszej jakosci pojawiaja sie delikatne brazowe plamy.
>>> Coś za coś, im większa zawartość węgla tym większa podatnośc na utlenianie i
reakcje z innymi
>>> substancjami, ale im więcej węgla tym lepsze właściwości tnące, noże z węglówki
dają się ostrzyć
>>
>> niezupelnie o to chodzi. mam lyzki z nierdzewki ktore w zmywarce
>> rdzewieja.
>
>Chodzi właśnie o węgiel, bo zawierają go wszystkie gatunki stali nawet INOX czy jak
kto woli
>nierdzewka, tylko że są to bardzo śladowe ilości - a jak stwierdził ktoś wcześniej w
zmywarce są
>stosowane bardzo agresywne środki które mają odczyn zasadowy i powodują korozję
metali, wyłączając
>stal kwasoodporną - bo tylko ona jest odporna na działanie tego typu środków
nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
rdzewieja w zmywarce czy nie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2009-12-13 17:44:00
Temat: Re: no?e kuchenne"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:s92seucgo0lp$.158gawxf9up8y.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 13 Dec 2009 17:13:15 +0100, Jacek Szaniawski napisał(a):
>
> > XL <i...@g...pl> wrote:
> >
> >>> Ogólnie jak dla mnie bezsensu jest pakowanie noży do zmywarki,
wystarczy wilgotną
> >>> szmatką przetrzeć po pracy
> >>
> >>Dla mnie nie jest bez sensu, do zmywarki pakuję zwłaszcza noże, którymi
> >>było krojone mięso. Robię to w celu ich odkażenia. Podobnie pakuję tam
> >>deski do krojenia - wszystkie.
> >
> > dokladnie. dla mnie bez sensu jest jakikolwiek sprzet kuchenny ktory
> > sie nie kwalifikuje do zmywarki. nie kupie czegos takiego chocby bylo
> > nie wiem jak szliczniusie
>
> Oczywiście. Wszelkie sitka metalowe oraz przybory i plastiki kuchenne
mają
> sens dla mnie, o ile wytrzymują środowisko zmywarki. Jeśli nie przechodza
> testu, lądują oczywiście w śmietniku.
W 100°C odpuszczanie raczej nie zachodzi. Więc noże z tego powodu nie stracą
ostrości. Legenda o niepodgrzewaniu noży wzięła się z tego, że np srebrne
rączki miały na klingę otwory w którą wlewano masę termoplastyczną, aby
klinga po zastygnięciu była w niej umocowana. Prosta naprawa rozruszanej
klingi w rączce polegała na podgrzaniu jej w ogniu aż do roztopienia tej
masy i powtórnym ustawieniu i wystudzenia połączenia. Co sam robiłem jako 10
letni chłopiec.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2009-12-13 18:00:22
Temat: Re: no?e kuchenneJacek Szaniawski pisze:
> nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
> moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
> rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
> rdzewieja w zmywarce czy nie.
Rdzewienie lub nie nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości - mam santoku które
rdzewieje po 2
godzinach ,,odpoczywania" po krojeniu czegokolwiek wilgotnego, ale wystarczy przemyć
go pod ciepłą
wodą a następnie wytrzeć na sucho i można kroić dalej - albo odłożyć do szuflady,
natomiast pod
względem ostrości nie dorównuje mu żaden nóż z nierdzewki (prócz doskonałej
japońskiej VG-10),
jedynie noże ceramiczne tną porównywalnie dobrze. Tego typu noże z węglówki mają
tylko jedną wadę -
ostrzenie to raczej swojego rodzaju ceremonia, nie przeprowadza się tego na stalce
jak w przypadku
noży rzeźniczych a na specjalnym kamieniu, lub jak kto woli innego typu ostrzałce
diamentowej - ja
osobiście to lubie więc noża takiego nie zamienił bym na żaden inny, choć jak pisałem
wcześniej
używam w kuchni także noży Fiskars FF i kilka małych vicków
Ogólnie rzecz biorąc z tanich noży należy się wystrzegać błyszczących ,,chromowanych"
blaszaków,
jeśli nóż ma pozostałości po szlifowaniu to znaczy że jest dobry (vide Polkars,
9-15zł za nóż)
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2009-12-13 18:19:25
Temat: Re: no?e kuchennevcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>Jacek Szaniawski pisze:
>> nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
>> moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
>> rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
>> rdzewieja w zmywarce czy nie.
>
>Rdzewienie lub nie nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości -
dla mnie jest
>mam santoku które rdzewieje po 2
>godzinach ,,odpoczywania" po krojeniu czegokolwiek wilgotnego, ale wystarczy przemyć
go pod ciepłą
>wodą a następnie wytrzeć na sucho i można kroić dalej
no piekie, ale jesli rdzewieje to tez sie tepi
>jeśli nóż ma pozostałości po szlifowaniu to znaczy że jest dobry (vide Polkars,
9-15zł za nóż)
nie rozumiem. prosze o rozwiniecie tej mysli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2009-12-13 18:33:18
Temat: Re: no?e kuchenneIn article <c...@4...com>,
Jacek Szaniawski <i...@n...com> wrote:
> "Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>
> >> dokladnie. dla mnie bez sensu jest jakikolwiek sprzet kuchenny ktory
> >> sie nie kwalifikuje do zmywarki. nie kupie czegos takiego chocby bylo
> >> nie wiem jak szliczniusie
> >
> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
>
> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
rodzaju sterylizowanego materiału.
>czy chemiczne odkazajace
> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
>
> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
>
> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
>
> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
> jakis badan, czy sam to wymysliles?
Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
<http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E>
<http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sortim
ent/Knives--knives/Ch
apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.htm
l>
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2009-12-13 18:41:47
Temat: Re: no?e kuchenne"Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
>> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
>>
>> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
>
>Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
>stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
>rodzaju sterylizowanego materiału.
nie pytalem o autoklaw. zadalem proste pytanie, jesli nie rozumiesz,
to prosciej nie umiem
>>czy chemiczne odkazajace
>> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
>
>O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
chodzi mi o proszek generalnie. o dzialanie proszku do zmywarki a nie
o naukowe ustalanie jakie skladniki dzialaja i jak.
>> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
>> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
>>
>> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
>> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
>
>Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
>zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
zle rozumiesz
>> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
>> jakis badan, czy sam to wymysliles?
>
>Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
>
><http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E
>
><http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sorti
ment/Knives--knives/Ch
>apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.ht
ml>
aaa no tak. informacje firm wciskajacych produkt, te sa najbardziej
wiarygodne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2009-12-13 19:05:58
Temat: Re: no?e kuchenneIn article <9...@4...com>,
"Jacek Szaniawski, jszania" <i...@n...com> wrote:
> "Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>
> >> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
> >> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
> >>
> >> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
> >
> >Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
> >stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
> >rodzaju sterylizowanego materiału.
>
> nie pytalem o autoklaw. zadalem proste pytanie, jesli nie rozumiesz,
> to prosciej nie umiem
W ogóle niewiele umiesz poza trollowaniem.
EOT PLONK
>
> >>czy chemiczne odkazajace
> >> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
> >
> >O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
>
> chodzi mi o proszek generalnie. o dzialanie proszku do zmywarki a nie
> o naukowe ustalanie jakie skladniki dzialaja i jak.
>
> >> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
> >> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
> >>
> >> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
> >> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
> >
> >Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
> >zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
>
> zle rozumiesz
>
> >> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
> >> jakis badan, czy sam to wymysliles?
> >
> >Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
> >
> ><http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E
>
> ><http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sorti
ment/Knives--knives/Ch
> >apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.ht
ml>
>
> aaa no tak. informacje firm wciskajacych produkt, te sa najbardziej
> wiarygodne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2009-12-13 19:12:23
Temat: Re: no?e kuchenne"Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>> >> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
>> >> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
>> >>
>> >> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
>> >
>> >Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
>> >stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
>> >rodzaju sterylizowanego materiału.
>>
>> nie pytalem o autoklaw. zadalem proste pytanie, jesli nie rozumiesz,
>> to prosciej nie umiem
>
>W ogóle niewiele umiesz poza trollowaniem.
>
>EOT PLONK
to jest to. zadaj trollowi pytanie o zrodlo wiedzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2009-12-13 20:57:49
Temat: Re: no?e kuchenneJacek Szaniawski pisze:
> vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>
>> Jacek Szaniawski pisze:
>>> nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
>>> moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
>>> rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
>>> rdzewieja w zmywarce czy nie.
>> Rdzewienie lub nie nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości -
>
> dla mnie jest
>
>> mam santoku które rdzewieje po 2
>> godzinach ,,odpoczywania" po krojeniu czegokolwiek wilgotnego, ale wystarczy
przemyć go pod ciepłą
>> wodą a następnie wytrzeć na sucho i można kroić dalej
>
> no piekie, ale jesli rdzewieje to tez sie tepi
Ta rdza to w rzeczywistości maleńkie rudawe plamki, a dzięki temu że nóż regularnie
pokrywam oliwą
rzadko kiedy występują na samym ostrzu
>
>> jeśli nóż ma pozostałości po szlifowaniu to znaczy że jest dobry (vide Polkars,
9-15zł za nóż)
>
> nie rozumiem. prosze o rozwiniecie tej mysli.
Sprawa prosta, tanie noże które są gładziutkie i świecące wycinane są przez prasę z
kawałka blachy,
a następnie po tzw. ,,ostrzeniu laserowym" pokrywane w całości(!) chromem - tak,
nawet krawędź tnąca
- a noże które mają pozostałości po szlifie są wycinane laserem z grubych kawałków
stali i
szlifowane do porządanego a KT jest wykańczana za pomocą szlifierek diamentowych.
Pierwsze
wspomniane jak można się więc domyślić wykonywane są z miękkiej stali która nie pęka
pod naciskiem -
miękka stal = szybkie tępienie, IKEA akurat przy swoich blaszakach robi taki patent
że dodaje do
wszystkich drobne ząbki, dzięki którym noże podczas krojenia sprawiają wrażenie
wiecznie ostrych
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2009-12-13 21:40:28
Temat: Re: no?e kuchennevcore pisze:
> Sprawa prosta, tanie noże które są gładziutkie i świecące wycinane są
> przez prasę z kawałka blachy, a następnie po tzw. ,,ostrzeniu laserowym"
> pokrywane w całości(!) chromem - tak, nawet krawędź tnąca - a noże które
> mają pozostałości po szlifie są wycinane laserem z grubych kawałków
> stali i szlifowane do porządanego
rozmiaru :-) [...]
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |