Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!wla
los
From: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: no?e kuchenne
Date: Sun, 13 Dec 2009 20:05:58 +0100
Organization: Spes Ltd.
Lines: 52
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <hfs204$79g$1@inews.gazeta.pl> <hfs572$fqg$1@inews.gazeta.pl>
<a...@4...com>
<hftka1$70k$1@inews.gazeta.pl>
<f...@4...com>
<hg31q1$3sb$1@inews.gazeta.pl>
<169jo0awiyhxm$.516nh64hgaaq$.dlg@40tude.net>
<7...@4...com>
<w...@n...onet.pl>
<c...@4...com>
<w...@n...onet.pl>
<9...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 193.84.182.24
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1260731158 22994 193.84.182.24 (13 Dec 2009 19:05:58 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Dec 2009 19:05:58 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.3b3 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325845
Ukryj nagłówki
In article <9...@4...com>,
"Jacek Szaniawski, jszania" <i...@n...com> wrote:
> "Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>
> >> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
> >> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
> >>
> >> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
> >
> >Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
> >stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
> >rodzaju sterylizowanego materiału.
>
> nie pytalem o autoklaw. zadalem proste pytanie, jesli nie rozumiesz,
> to prosciej nie umiem
W ogóle niewiele umiesz poza trollowaniem.
EOT PLONK
>
> >>czy chemiczne odkazajace
> >> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
> >
> >O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
>
> chodzi mi o proszek generalnie. o dzialanie proszku do zmywarki a nie
> o naukowe ustalanie jakie skladniki dzialaja i jak.
>
> >> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
> >> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
> >>
> >> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
> >> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
> >
> >Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
> >zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
>
> zle rozumiesz
>
> >> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
> >> jakis badan, czy sam to wymysliles?
> >
> >Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
> >
> ><http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E
>
> ><http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sorti
ment/Knives--knives/Ch
> >apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.ht
ml>
>
> aaa no tak. informacje firm wciskajacych produkt, te sa najbardziej
> wiarygodne
|