Data: 2009-12-13 19:05:58
Temat: Re: no?e kuchenne
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <9...@4...com>,
"Jacek Szaniawski, jszania" <i...@n...com> wrote:
> "Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>
> >> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
> >> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
> >>
> >> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
> >
> >Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
> >stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
> >rodzaju sterylizowanego materiału.
>
> nie pytalem o autoklaw. zadalem proste pytanie, jesli nie rozumiesz,
> to prosciej nie umiem
W ogóle niewiele umiesz poza trollowaniem.
EOT PLONK
>
> >>czy chemiczne odkazajace
> >> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
> >
> >O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
>
> chodzi mi o proszek generalnie. o dzialanie proszku do zmywarki a nie
> o naukowe ustalanie jakie skladniki dzialaja i jak.
>
> >> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
> >> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
> >>
> >> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
> >> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
> >
> >Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
> >zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
>
> zle rozumiesz
>
> >> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
> >> jakis badan, czy sam to wymysliles?
> >
> >Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
> >
> ><http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E
>
> ><http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sorti
ment/Knives--knives/Ch
> >apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.ht
ml>
>
> aaa no tak. informacje firm wciskajacych produkt, te sa najbardziej
> wiarygodne
|