Data: 2009-12-15 22:56:45
Temat: Re: noże kuchenne
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof Tabaczyński pisze:
> Co to jest kamień wodny?
> Dlaczego nie włożysz santoku do zmywarki?
Kamień wodny służy do ostrzenia noży japońskich (Deba, yanagiba, santoku) oraz ich
polerowania
(końcowe ostrzenie, po którym trzymany do góry ostrzem nóż potrafi przekroić
spadającą z 30cm
cebulę), oczywiście zależnie od gradacji. Nie włożył bym go do zmywarki ponieważ jest
to nóż kuty
tradycyjnymi metodami wykonany z tradycyjnych materiałów, min. rączka jest wykonana z
jasnego
niezabezpieczonego drewna, zakończenie rękojeści z kości, a samo ostrze ze skuwanych
ze sobą dwóch
gatunków stali węglowej, poza tym nóż sam w sobie jest piękny, i z tych względów
wrzucenie go do
zmywary razem z innymi ,,wołami roboczymi" jest dla mnie nie do przyjęcia. Ktoś
potrafił by wrzucić
taki nóż do zmywarki?
http://images39.fotosik.pl/231/d1ba1d154de5bd68.jpg
http://images43.fotosik.pl/234/5bb2163f87dba296.jpg
http://images35.fotosik.pl/89/ba5247b34f713cbd.jpg
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
|