Data: 2009-12-16 00:17:12
Temat: Re: noże kuchenne
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
bulka paryska pisze:
> "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
> news:hg947e$j4f$1@inews.gazeta.pl...
>> Krzysztof Tabaczyński pisze:
>>> Co to jest kamień wodny?
>>> Dlaczego nie włożysz santoku do zmywarki?
>> Kamień wodny służy do ostrzenia noży japońskich (Deba, yanagiba, santoku)
> oraz ich polerowania (końcowe ostrzenie /.../
> -----------
> Tez mam taki noz (typ Chef's) :)
> prosze o opis jak ostrzysz na kamieniu wodnym (mam 2stronny)
> dzieki :)
Tu całkiem dobra instrukcja, najważniejszą rzeczą jest oczywiśćie zwilżenie kamienia,
zachowanie
niewielkiego kąta, oraz utrzymanie go przez cały czas ostrzenia
http://www.youtube.com/watch?v=NboSIlg5w6w
... Dopiero teraz doczytałem że kamień masz! - przesuwam to co przed chwilą napisałem
na dół, może
się komuś przyda. Co do kamienia to nie wiem jaką posiada gradancje, ale jeśli jest
dwustronny to
prawdopodobnie jedna strona jest szara a druga kolorowa (lub ciemniejsza) - zazwyczaj
w takich
sytuacjach strona szara posiada gradacje typu ,,fine" czyli do polerowania lub
doostrzania, a strona
kolorowa lub ciemna posiada gradację niską (niski numerek) do wstępnego ostrzenia,
gradacji się
technicznie określić nieda, no chyba że dysponujesz mikroskopem - natomiast
najważniejszą rzeczą
jest określenie która ze stron kamienia ma niższą gradację, można to zrobić na ,,oko"
- poprzez
przeciągnięcie dłoni, tam gdzie będzie bardziej szorstko tam gradacja jest mniejsza,
oczywiście test
należy przeprowadzić na sucho. Tak czy inaczej, najpierw ostrzy się wstępnie - czyli
na stronie o
większej gradacji a następnie doostrza się nóż na stronie o niższej gradacji, w
czasie polerowania
można sprawdzać ostrość noża na kartce papieru
---
Jeśli kamienia wodnego się nie posiada, nie trzeba go kupować - nóż można ostrzyć z
powodzeniem na
papierze ściernym o niskiej gradacji (800 - 1200), oczywiście uprzednio równo
przyklejonym do
jakiejś twardej powierzchni, jeśli dostępny jest wodny papier ścierny to w niego
należy się
zaopatrzyć, może być też papier ścierny do ścierania na sucho - jego niewolno moczyć
(bo zacznie się
łuszczyć), nóż ostrzyć należy na sucho. Ogólnie zakup papieru ściernego jest bardziej
opłacalny,
kamienie wodne kosztują od 60zł w górę - a takie najlepsze osiągają w japonii ceny
rzędu 10.000? -
ale wracając na ziemię, świetnej jakości kamienie można zakupić tutaj:
http://www.sushi-shop.pl/advanced_search_result.php?
keywords=kamie%F1&osCsid=441c278f9f879d9817f056e967b
cf493&x=0&y=0
Jeśli nóż zamierza się ostrzyć regularnie, i aktualnie jest on w dobrym stanie
technicznym (nie
wyszczerbiona krawędź tnąca) to optymalny będzie kamień o gradacji 800 - 1200, a
jeśli zależy Ci na
naprawde świetnych właściwościach tnących to najlepszym wyborem będzie zakup kamienia
o gradacji
600-800 oraz kamienia do polerowania 5000-8000, oczywiście nie jest to konieczne po
ostrzeniu na
kamieniu 1000-1200 nóż tnie niesamowicie, trzeba jednak pamiętać o tym że im kamień
ma większą
gradacje (wyższy numerek) ostrzenie trwa dłużej, ale końcowa ostrość jest lepsza
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
|