Data: 2009-12-15 22:16:14
Temat: Re: noże kuchenne
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
news:hg8vbl$t37$1@inews.gazeta.pl...
> Jacek Szaniawski, jszania pisze:
>> Willy Stoeltzli <w...@v...fl> wrote:
>>
>>>> Dla mnie nie jest bez sensu, do zmywarki pakuję zwłaszcza noże, którymi
>>>> było krojone mięso. Robię to w celu ich odkażenia. Podobnie pakuję tam
>>>> deski do krojenia - wszystkie.
>>> to źle robisz
>>
>> napiszesz czemu, bo juz nie moge wytrzymac napiecia psychicznego
>> wywolanego niepewnoscia?
>
> Deski drewniane po moczeniu, szczególnie długotrwałym i w ciepłej wodzie
> po wyschnięciu wypaczają się, pękają oraz czernieją, a bywa też tak że
> gniją - i śmierdzą stęchlizną, pierwsze 3 symptomy nie dotyczą natomiast
> desek ,,bambusowych" (nie wiem dokładnie jakie to drewno, ciemne,
> brązowo-zielone włókniste)
Bo bambus to nie drzewo tylko trawa.
> które są prościutkie po przynajmniej kilkuset kąpielach
O ile syntetyczny (epoksydowy?) klej nie puści...
> w zmywaku wraz z naczyniami, jedynie gdy leżą mokre przez noc to
> czernieją. Pozatym wilgodne deski szybciej się zużywają, i stają się
> szorstkie, mokra deska = miękkie drewno
>
> Ja zasadniczo nie myje desek drewnianych na których były krojone w miare
> suche produkty jak np. cebula, kiełbasa, boczek, ser bo to według mnie
> niema sensu - wystarczy zgarnąc dłonią resztki i deska czysta, co innego
> jeśli na desce kroi sie jakieś miękkie mięso wtedy gdy deska jest szorstka
> kawałki produktu na niej pozostają.
>
> Wracając do noży, do zmywarki nie włożył bym swojego ukochanego santoku -
> w życiu! Fiskarsy Polkarsy i wszelkie Victorinoxowe obieraki owszem, ale
> santoku to ma w szufladzie nawet własną przegródke obok kamienia wodnego
> do ostrzenia.
Co to jest kamień wodny?
Dlaczego nie włożysz santoku do zmywarki?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|