Data: 2009-12-13 20:57:49
Temat: Re: no?e kuchenne
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek Szaniawski pisze:
> vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>
>> Jacek Szaniawski pisze:
>>> nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
>>> moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
>>> rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
>>> rdzewieja w zmywarce czy nie.
>> Rdzewienie lub nie nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości -
>
> dla mnie jest
>
>> mam santoku które rdzewieje po 2
>> godzinach ,,odpoczywania" po krojeniu czegokolwiek wilgotnego, ale wystarczy
przemyć go pod ciepłą
>> wodą a następnie wytrzeć na sucho i można kroić dalej
>
> no piekie, ale jesli rdzewieje to tez sie tepi
Ta rdza to w rzeczywistości maleńkie rudawe plamki, a dzięki temu że nóż regularnie
pokrywam oliwą
rzadko kiedy występują na samym ostrzu
>
>> jeśli nóż ma pozostałości po szlifowaniu to znaczy że jest dobry (vide Polkars,
9-15zł za nóż)
>
> nie rozumiem. prosze o rozwiniecie tej mysli.
Sprawa prosta, tanie noże które są gładziutkie i świecące wycinane są przez prasę z
kawałka blachy,
a następnie po tzw. ,,ostrzeniu laserowym" pokrywane w całości(!) chromem - tak,
nawet krawędź tnąca
- a noże które mają pozostałości po szlifie są wycinane laserem z grubych kawałków
stali i
szlifowane do porządanego a KT jest wykańczana za pomocą szlifierek diamentowych.
Pierwsze
wspomniane jak można się więc domyślić wykonywane są z miękkiej stali która nie pęka
pod naciskiem -
miękka stal = szybkie tępienie, IKEA akurat przy swoich blaszakach robi taki patent
że dodaje do
wszystkich drobne ząbki, dzięki którym noże podczas krojenia sprawiają wrażenie
wiecznie ostrych
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
|