Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: no?e kuchenne
Date: Sun, 13 Dec 2009 21:57:49 +0100
Organization: vcore gfx
Lines: 38
Message-ID: <hg3kgd$jn9$1@inews.gazeta.pl>
References: <hfs204$79g$1@inews.gazeta.pl> <hfs572$fqg$1@inews.gazeta.pl>
<a...@4...com>
<hftka1$70k$1@inews.gazeta.pl>
<f...@4...com>
<hg31q1$3sb$1@inews.gazeta.pl>
<4...@4...com>
<hg37cq$p3m$1@inews.gazeta.pl>
<i...@4...com>
<hg3a3o$6fn$1@inews.gazeta.pl>
<j...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1260737870 20201 83.145.153.188 (13 Dec 2009 20:57:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Dec 2009 20:57:50 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <j...@4...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325847
Ukryj nagłówki
Jacek Szaniawski pisze:
> vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>
>> Jacek Szaniawski pisze:
>>> nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
>>> moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
>>> rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
>>> rdzewieja w zmywarce czy nie.
>> Rdzewienie lub nie nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości -
>
> dla mnie jest
>
>> mam santoku które rdzewieje po 2
>> godzinach ,,odpoczywania" po krojeniu czegokolwiek wilgotnego, ale wystarczy
przemyć go pod ciepłą
>> wodą a następnie wytrzeć na sucho i można kroić dalej
>
> no piekie, ale jesli rdzewieje to tez sie tepi
Ta rdza to w rzeczywistości maleńkie rudawe plamki, a dzięki temu że nóż regularnie
pokrywam oliwą
rzadko kiedy występują na samym ostrzu
>
>> jeśli nóż ma pozostałości po szlifowaniu to znaczy że jest dobry (vide Polkars,
9-15zł za nóż)
>
> nie rozumiem. prosze o rozwiniecie tej mysli.
Sprawa prosta, tanie noże które są gładziutkie i świecące wycinane są przez prasę z
kawałka blachy,
a następnie po tzw. ,,ostrzeniu laserowym" pokrywane w całości(!) chromem - tak,
nawet krawędź tnąca
- a noże które mają pozostałości po szlifie są wycinane laserem z grubych kawałków
stali i
szlifowane do porządanego a KT jest wykańczana za pomocą szlifierek diamentowych.
Pierwsze
wspomniane jak można się więc domyślić wykonywane są z miękkiej stali która nie pęka
pod naciskiem -
miękka stal = szybkie tępienie, IKEA akurat przy swoich blaszakach robi taki patent
że dodaje do
wszystkich drobne ząbki, dzięki którym noże podczas krojenia sprawiają wrażenie
wiecznie ostrych
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
|