Data: 2009-12-13 18:41:47
Temat: Re: no?e kuchenne
Od: "Jacek Szaniawski, jszania" <i...@n...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
>> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
>>
>> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
>
>Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
>stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
>rodzaju sterylizowanego materiału.
nie pytalem o autoklaw. zadalem proste pytanie, jesli nie rozumiesz,
to prosciej nie umiem
>>czy chemiczne odkazajace
>> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
>
>O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
chodzi mi o proszek generalnie. o dzialanie proszku do zmywarki a nie
o naukowe ustalanie jakie skladniki dzialaja i jak.
>> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
>> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
>>
>> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
>> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
>
>Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
>zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
zle rozumiesz
>> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
>> jakis badan, czy sam to wymysliles?
>
>Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
>
><http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E
>
><http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sorti
ment/Knives--knives/Ch
>apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.ht
ml>
aaa no tak. informacje firm wciskajacych produkt, te sa najbardziej
wiarygodne
|