Data: 2009-12-13 18:33:18
Temat: Re: no?e kuchenne
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <c...@4...com>,
Jacek Szaniawski <i...@n...com> wrote:
> "Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>
> >> dokladnie. dla mnie bez sensu jest jakikolwiek sprzet kuchenny ktory
> >> sie nie kwalifikuje do zmywarki. nie kupie czegos takiego chocby bylo
> >> nie wiem jak szliczniusie
> >
> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
>
> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
rodzaju sterylizowanego materiału.
>czy chemiczne odkazajace
> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
>
> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
>
> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
>
> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
> jakis badan, czy sam to wymysliles?
Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
<http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E>
<http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sortim
ent/Knives--knives/Ch
apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.htm
l>
Władysław
|