Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!nntp.aster.pl!newsread.aster.pl!newsre
ad1.aster.pl!not-for-mail
From: "Jacek Szaniawski, jszania" <i...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: no?e kuchenne
Date: Sun, 13 Dec 2009 19:41:47 +0100
Organization: Aster Sp. z o.o.
Lines: 44
Message-ID: <9...@4...com>
References: <hfs204$79g$1@inews.gazeta.pl> <hfs572$fqg$1@inews.gazeta.pl>
<a...@4...com>
<hftka1$70k$1@inews.gazeta.pl>
<f...@4...com>
<hg31q1$3sb$1@inews.gazeta.pl>
<169jo0awiyhxm$.516nh64hgaaq$.dlg@40tude.net>
<7...@4...com>
<w...@n...onet.pl>
<c...@4...com>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 228-mo3-5.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsread.aster.pl 1260729908 20286 212.76.33.132 (13 Dec 2009 18:45:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Dec 2009 20:36:31 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 2.0/32.652
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325844
Ukryj nagłówki
"Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote:
>> >Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
>> >odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
>>
>> a jaka temperatura i czas jest wystarczajacy?
>
>Sterylizacja w autoklawie przebiega w temperaturze znacznie pow. 100
>stopni C. przy czym czas trwania jej poszczególnych etapów zależy od
>rodzaju sterylizowanego materiału.
nie pytalem o autoklaw. zadalem proste pytanie, jesli nie rozumiesz,
to prosciej nie umiem
>>czy chemiczne odkazajace
>> oddzialywanie proszku do mycia ma jakies znaczenie?
>
>O jaki konkretnie składnik proszku do mycia Ci chodzi?
chodzi mi o proszek generalnie. o dzialanie proszku do zmywarki a nie
o naukowe ustalanie jakie skladniki dzialaja i jak.
>> >Natomiast główną przyczyną tępienia się wszelkich noży w zmywarce jest
>> >kontakt ostrzy z innymi twardymi przedmiotami w połączeniu z wibracjami.
>>
>> wystarczy odpowiednio ulozyc w zmywarce. noze ocierajac sie o siebie
>> stepia sie nawet w zwyklym zlewie.
>
>Tak. Rozumiem, że myjesz zwykle noże kuchenne wkładając je hurtem do
>zlewu z gorącą wodą, a następnie intensywnie nimi potrząsasz.
zle rozumiesz
>> generalnie - jakie masz podstawy do tego co napisales? wiesz to z
>> jakis badan, czy sam to wymysliles?
>
>Taką informacje podają np. firmy Victorinox i Zwilling:
>
><http://www.victorinox.ch/index.cfm?page=302&lang=E
>
><http://www.zwilling.com/en-WW/Product-Range--sorti
ment/Knives--knives/Ch
>apter--kapitel/Care-and-treatment-of-knives--210.ht
ml>
aaa no tak. informacje firm wciskajacych produkt, te sa najbardziej
wiarygodne
|