Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: no?e kuchenne
Date: Sun, 13 Dec 2009 19:00:22 +0100
Organization: vcore gfx
Lines: 23
Message-ID: <hg3a3o$6fn$1@inews.gazeta.pl>
References: <hfs204$79g$1@inews.gazeta.pl> <hfs572$fqg$1@inews.gazeta.pl>
<a...@4...com>
<hftka1$70k$1@inews.gazeta.pl>
<f...@4...com>
<hg31q1$3sb$1@inews.gazeta.pl>
<4...@4...com>
<hg37cq$p3m$1@inews.gazeta.pl>
<i...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1260727224 6647 83.145.153.188 (13 Dec 2009 18:00:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Dec 2009 18:00:24 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <i...@4...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325841
Ukryj nagłówki
Jacek Szaniawski pisze:
> nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
> moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
> rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
> rdzewieja w zmywarce czy nie.
Rdzewienie lub nie nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości - mam santoku które
rdzewieje po 2
godzinach ,,odpoczywania" po krojeniu czegokolwiek wilgotnego, ale wystarczy przemyć
go pod ciepłą
wodą a następnie wytrzeć na sucho i można kroić dalej - albo odłożyć do szuflady,
natomiast pod
względem ostrości nie dorównuje mu żaden nóż z nierdzewki (prócz doskonałej
japońskiej VG-10),
jedynie noże ceramiczne tną porównywalnie dobrze. Tego typu noże z węglówki mają
tylko jedną wadę -
ostrzenie to raczej swojego rodzaju ceremonia, nie przeprowadza się tego na stalce
jak w przypadku
noży rzeźniczych a na specjalnym kamieniu, lub jak kto woli innego typu ostrzałce
diamentowej - ja
osobiście to lubie więc noża takiego nie zamienił bym na żaden inny, choć jak pisałem
wcześniej
używam w kuchni także noży Fiskars FF i kilka małych vicków
Ogólnie rzecz biorąc z tanich noży należy się wystrzegać błyszczących ,,chromowanych"
blaszaków,
jeśli nóż ma pozostałości po szlifowaniu to znaczy że jest dobry (vide Polkars,
9-15zł za nóż)
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
|