Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia noże kuchenne Re: no?e kuchenne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: no?e kuchenne

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: no?e kuchenne
Date: Sun, 13 Dec 2009 19:00:22 +0100
Organization: vcore gfx
Lines: 23
Message-ID: <hg3a3o$6fn$1@inews.gazeta.pl>
References: <hfs204$79g$1@inews.gazeta.pl> <hfs572$fqg$1@inews.gazeta.pl>
<a...@4...com>
<hftka1$70k$1@inews.gazeta.pl>
<f...@4...com>
<hg31q1$3sb$1@inews.gazeta.pl>
<4...@4...com>
<hg37cq$p3m$1@inews.gazeta.pl>
<i...@4...com>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1260727224 6647 83.145.153.188 (13 Dec 2009 18:00:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Dec 2009 18:00:24 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <i...@4...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325841
Ukryj nagłówki

Jacek Szaniawski pisze:
> nawet wiem kto to wczesniej swierdzil ;-) . i dlatego bylo poczatkowe
> moje pytanie - nie o sklad chemiczny i molekularne przyczyny
> rdzewienia, bo to generalnie wiadomo, tylko o to, czy noze firmy X
> rdzewieja w zmywarce czy nie.

Rdzewienie lub nie nie jest dla mnie wyznacznikiem jakości - mam santoku które
rdzewieje po 2
godzinach ,,odpoczywania" po krojeniu czegokolwiek wilgotnego, ale wystarczy przemyć
go pod ciepłą
wodą a następnie wytrzeć na sucho i można kroić dalej - albo odłożyć do szuflady,
natomiast pod
względem ostrości nie dorównuje mu żaden nóż z nierdzewki (prócz doskonałej
japońskiej VG-10),
jedynie noże ceramiczne tną porównywalnie dobrze. Tego typu noże z węglówki mają
tylko jedną wadę -
ostrzenie to raczej swojego rodzaju ceremonia, nie przeprowadza się tego na stalce
jak w przypadku
noży rzeźniczych a na specjalnym kamieniu, lub jak kto woli innego typu ostrzałce
diamentowej - ja
osobiście to lubie więc noża takiego nie zamienił bym na żaden inny, choć jak pisałem
wcześniej
używam w kuchni także noży Fiskars FF i kilka małych vicków

Ogólnie rzecz biorąc z tanich noży należy się wystrzegać błyszczących ,,chromowanych"
blaszaków,
jeśli nóż ma pozostałości po szlifowaniu to znaczy że jest dobry (vide Polkars,
9-15zł za nóż)

--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny

www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.12 Jacek Szaniawski
13.12 Władysław Łoś
13.12 Jacek Szaniawski, jszania
13.12 Władysław Łoś
13.12 Jacek Szaniawski, jszania
13.12 vcore
13.12 vcore
15.12 wasat
15.12 Willy Stoeltzli
15.12 Jacek Szaniawski, jszania
15.12 vcore
15.12 XL
15.12 Prawusek
15.12 Prawusek
15.12 Krzysztof Tabaczyński
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?