Data: 2001-01-05 08:59:30
Temat: Re: nowa strona o kuchni
Od: <b...@n...topnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Publikowanie wiec cudzych przepisow powinno sie odbywac
tylko za zgoda
> autora... A to, ze pochodzi z newsow, czy z ksiazki, nie
ma
> najmniejszego znaczenia...
>
> Pozdrawiam, mb
>
>
Droga Magdaleno !,
rozpatrywany przypadek odnosil sie do sytuacji w ktorej
ktokolwiek kopiuje i umieszcza pewne watki (wypowiedzi,
przepisy, porady itd) pochodzace z grupy news na stronie
sieci web. Jako ze mialem juz (niestey) przegrana jedna
sprawe o wykorzystanie zrodel pewnej osoby na stronie web,
musialem poznac tok rozumowania polskiego sadu ktory
wskazywal mi ze gdybym przedrukowywal "proste informacje
prasowe" to nie mialbym zadnych problemow, wystarczylo by
podac jego zrodlo.
Jest faktem ze samo brzmienie niektorych paragrafow prawa
autorskiego mozna zastosowac w obu kierunkach i kazdemu dac
racje, pozostaje wiec kwestia "moralnego" wyczucia czy
kopiowana tresc posiada istotne znaczenie tworczosci samej
w sobie. Jeden sedzia stwierdzi bowiem ze: pomidory,
majeranek, kapary, anchois i spaghetti to produkty ktorych
nie mozna podciagnac pod tworczosc i prawo autorskie inny
sedzia natomiast stwierdził w praktyce ze 150 ml. tychze
pomidorow w polaczeniu z 7 szt. kapar oraz 2 filecikami
anchois to juz tworczosc i wlasny chroniony przepis
autorski danego autora.
Nie chce cytowac wszystkich poszczegolnych paragrafow prawa
autorskiego ktore potwierdzalyby moje tezy. Napisalem kilka
uwag wzietych glownie z zycia bo sam mialem w pewnym
momencie kilka problemow natury "autorskiej", tez sporo
czasu zabieraja mi "negocjacje" z autorami wloskich ksiazek
i przewodnikow po swiecie makaronow do prawa przedruku na
stronie web.
I co z tego ze prawo polskie chroni rowniez autorstwo
danego tlumaczenia przepisu kulinarnego skoro niewiele jest
jeszcze "kultury" w temacie i co jakis czas spotykam strony
(web) przekopiowane slowo w slowo.
Mysle, ze wszystko mozna skopiowac i rozpowszechnic w
dowolnej elektronicznej formie z zachowaniem, o czym
pisalem powyzej, pewnego "wyczucia" i odrobiny kultury.
--
Pozdrawiam - Ryszard Balawajder
www.makaron.pl - www.makaron.ws - www.makaron.it
[Serwis Makaron - jedyny polski serwis... makaronowy]
|