Data: 2015-10-11 21:33:52
Temat: Re: o głodzie nowości
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 11 Oct 2015 19:35:37 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-10-11 19:30, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>> news:561a90eb$0$27506$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Dnia 2015-10-11 17:14, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>>> "Piotr" <a...@s...pl> wrote in message
>>>> news:561a79d3$0$597$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Przydałby się taki "kulinarny punkt kulminacyjny"...
>>>>>
>>>>> Może kulebiak? Jeden czy dwa duże (do dzielenia na porcje)
>>>>> plus kilka małych do zjedzenia jednoosobowo.
>>>>> Najlepszy na ciepło, ale można i na zimno.
>>>>> Można z samym masełkiem, albo z sosem pomidorowym
>>>>> albo jakimś białym (czosnkowym).
>>>>> Masz przy okazji coś z naszego (europowschodniego)
>>>>> kręgu kulturowego.
>>>>> Pod warunkiem, że dostaniesz kapustę kiszoną gdzieś w tej
>>>>> "hameryce" (bo tam chyba przebywasz).
>>>>
>>>> Nie znałem takiej potrawy... dzięki, bo wygląda ciekawie!
>>>> Piszą w Wiki, że pochodzi z Rosji:
>>>>
>>>> Coulibiac
>>>>
>>>> A coulibiac is a type of Russian pirog usually filled
>>>> with salmon or sturgeon, rice or buckwheat,
>>>> hard-boiled eggs, mushrooms, onions, and dill.
>>>> The pie is baked in a pastry shell, usually of
>>>> brioche or puff pastry.
>>>>
>>>> Place of origin: Russia
>>>
>>> Bidne kresowiaki...
>>
>> Sukces ma wielu ojców a porażka zawsze jest sierotą.
>> Przypomina mi to wojny o to, kto pierwszy wymyślił pizzę lub pierogi :-)
>
> Tu najbardziej patriotycznie jest jednak o pyzach.
>
Pizzach.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|