Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: o piernikomurzynku z ciasta bananowego...
Date: Mon, 10 Nov 2003 14:10:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <boo2dc$hv3$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bom4df$ki1$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: qr253.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1068469488 18403 217.99.27.253 (10 Nov 2003 13:04:48
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Nov 2003 13:04:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178974
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bom4df$ki1$1@news.onet.pl...
> Miałam "zdechłe" banany... W piątek zrobiłam ciasto bananowe, ale mi
jeszcze
> zostały. Nie miałam orzechów, więc pomyślałam, że takie bananowe bez
> orzechów z rodzynkami, to pewnie jakieś mdłe będzie i coś tu trzeba
> pokombinować.
Ja robie bananowe ciasto Magdy wlasnie bez bakalii (bo mam
dzieciaka-dziwaka, nie jada). Wlasnie zeby nie bylo takie "wybrakowane"
wymyslilam leciutka modyfikacje i jest to staly punkt programu w naszym
jadlospisie: robie wszystko wg oryginalnego przepisu, oleju uzywam
slonecznikowego- po probie z maslem stwierdzilam, ze olej jednak lepiej robi
na puszystosc i wilgotnosc. Dodatkowo dodaje skorke obtarta z pomaranczy,
tak jak to sie robi z cytrynowa. Czesto tez korzystam z takiego gotowego
produktu dr'a Oetkera, ktorego niestety nie ma w Polsce, jest to saszetka z
takim pomaranczowym czyms, wylacznie naturalne skladniki. Jeszcze w tej
serii jest ekstrakt wanilii, rum Jamaica w wersji skondensowanej i
kirschwasser. Ale jak zabraklo dostawy zagranicznej to obtarlam skorke ze
sparzonej pomaranczy i bylo w sam raz. Gotowe ciast oblewam rozpuszczona ze
smietanka czekolada. I wcale nie jest mdle, wrecz przeciwnie, rabiemy to
rowno w jeden dzien.
Agata Solon, naturalna
|