Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ocet z winogron
Date: Wed, 5 Nov 2003 08:48:39 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 29
Message-ID: <boadh7$p65$1@inews.gazeta.pl>
References: <3...@n...tpi.pl> <bntdu3$77c$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bnteud$e3b$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...tpi.pl>
<bntfvh$hok$1@inews.gazeta.pl> <3...@n...tpi.pl>
<bntvmc$sm7$1@atlantis.news.tpi.pl> <bo8bpq$fv2$1@inews.gazeta.pl>
<bo917q$c7n$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.205.152.193
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1068022119 25797 172.20.26.237 (5 Nov 2003 08:48:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Nov 2003 08:48:39 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: unknown
X-Remote-IP: 195.205.152.193
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178641
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
[...]
> Słuchaj, ja naprawdę ocet winny robię dla siebie od lat. i uczyłem się
> w liceum chemii.
> A propos, Larousse Gastronomique podaje, że w warunkach domowych, w
> temp. 20-30 stopni przetworzenie wina w ocet trwa 1-2 miesiące. Ja,
> jeżeli ma ocet po dwu miesiącach, to jestem zadowolony.
Nie podważam twoich umiejętności ani wiedzy, wiesz w czym tkwi błąd?
Ja już wiem. Ty mówisz jak długo on ma sie robić (aby nadawać sie do
konsumpcji) a ja mówiłem po ilu dniach zaczyna sie robic.
Zaczyna ale nie jest jeszcze dobry jak się okazuje.
Takich doswiadczeń nie mam bo po prostu octu nie lubię
i nie używam go prawie wcale (a na pewno nie winny).
Z dawnych lat pamietam, że jak jakieś wino zostało w kieliszku
przez noc (w lecie) to na drugi dzień jechało kwachem, brrr.
Ale nie o to w sumie idzie. Przyspieszyć można ten proces przez
wlanie wina do naczynia typu słoik albo częste przelewanie,
mozna też udac się do najbliższego parku (łono przyrody) i wyciąć
gałązke buczyny, w domu odkorować ją i zetrzeć na wióry.
Dosypać tych wiór do słoika i mierzyć czas. Im więcej wiór tym lepiej.
Tak 50/50. A może masz beczkę z bukowych klepek?
;-)))
Z przetworzeniem każdej nowej zawartości butelki powinno iść szybciej.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|