Data: 2006-07-04 15:43:16
Temat: Re: ogórki ma
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> Poza tym, kto chcia?by jeEç ogórki pachnace jodyna?
Ja tam nie wiem, na czym wic polega, ale mój mąż, który od lat zajmuje się
domową produkcją ogórków i kiszonych, i małosolnych, zawsze używa soli
jodowanej. I nigdy ogórki nie pachną jodyną. Nie wiem, przesąd jakiś, czy
co?
Chyba, że w naszej rodzinie, u wszystkich znajomych i przyjaciół, którzy te
ogórki jedli, występuje masowy zanik wrażliwości na zapach jodu/jodyny.
Aha, najważniejsze - nigdy nie kapcieją, są twarde i pyszne. Kupowane z
różnych źródeł, czasem działkowe - mamowe, czasem robione dzień - dwa po
zakupie.
Czarodziej czy co?
No i poza tym, odkąd sięgam pamięcią, w sklepach była w 99 % sól jodowana,
przy użyciu której robiło się i kapustę, i ogórki kiszone - i nie było
problemu. Nagle się zrobił.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|