Data: 2006-07-04 14:37:52
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: g...@t...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Przykryj te ogórki !!! Można talerzykiem, i koniecznie docisnąć
talerzyk trzeba!
A przed kiszeniem wyparz słój wrzątkiem.
pozdrawiam
pol_cia
Anna LT napisał(a):
> Witam
>
> kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
> od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
> zbiera sie piana na wierzchu wody
> ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
> receptura niby ta sama
> (umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu, gorczyca
> z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja umytego i
> wyparzonego
> a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody , z
> tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem - pokrywka
> od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
>
> błagam powiedzcie co robię źle
> lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
>
> pozdrawiam
> anka
|