Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "likaon" <l...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [opis]Udziec z indyka, czyli rady Dobrych Cioci...
Date: Thu, 29 Apr 2004 13:58:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <c6qqme$qo8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c6p2aj$k0j$1@nemesis.news.tpi.pl> <c6p67t$9c7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ael49.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1083239951 27400 83.31.148.49 (29 Apr 2004 11:59:11
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Apr 2004 11:59:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2739.300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199942
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:c6p67t$9c7>
> > Teraz była sesja w jednym smaku. Żadna "perfumeria". Mięso posolone
> posypane
> > przyprawami (czy jak to teraz koryfeusze piszą - otulone), w środku ser
> > rokpol z kilkoma rodzynkami.
>
> Jakimi przyprawami? Może coś innego było gorzkie... taka gorczyca na
> przykład...
Bazylia, majeranek, szczypta imbiru, kurkumy.
Goryczka zgodnie z przewidywaniami pochodziła jednak od czosnku. Uprzedzając
wypowiedzi typu, to po co go dawać - odpowiadam: - dla eksperymentu !
> > Nie! To nie tędy droga. Poprzednio w natłoku smaków mięso było bardziej
> > szlachetne.
>
> Są gusta i guściki...
> BTW bardzo mi się podobało określenie Ewci, że to było barokowe
> przyprawianie...
Mięso było bardziej szlachetne, to nie znaczy, że smakowo lepsze. Może to
zależało od indorka, a nie od przyprawiania
>
> Ja tam wolę prostotę. (nie mylić z prostactwem ;-) )
Co oznacza prostota w kuchni - wyrafinowane smaki, czy nudę kulinarną?
likaon
|