Data: 2001-07-22 11:28:08
Temat: Re: orzechowka
Od: "Liliana Cichocka" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kamas" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9jb15v$jqt$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9j69on$1p7$1@news.tpi.pl...
> > Witam!
> > Na poczatku pozdrawiam wszystkich serdecznie, to swietna grupa.
> > Dostalam wczoraj zielone orzechy wloskie i stad moje pytanie czy nie
jest
> > juz za pozno na nalewke orzechowa?
> > Jak sie do tego zabrac?
> >
> > Ania
0,5 kg zielonych orzechów włoskich, 1Ł cynamonu, 15 goździków, 3-5
kropli
esencji migdałowej (ostrożnie!!), 1l spirytusu 96%, 1,2l wody, 0,5 kg
cukru.
Orzechy pokroić na ćwiartki, dodać korzenie i zalać mieszaniną spirytusu
z 1/4l wody, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 tygodnie. Do
syropu z reszty wody i cukru wlać przecedzoną nalewkę, dodać esencję,
przesączyć przez bibułę filtracyjną rozlać do butelek i odstawić na ROK
aby dojrzała.
Osobiście tej receptury nie sprawdzałem ale pochodzi z książki
"Domowe piwa, wina, cydry i nalewki" Zdzisława T> Nowickiego
pozdr.Alex
|